Uyku Bozukluğu
Uykusuzluğun çeşitli sebepleri olduğundan dolayı tedavisinde farklı yöntemler uygulanmaktadır. Sıklıkla uykusuzluk için tedavi, altta yatan uyku yoksunluğuna yönlendirilir. Örneğin, astımdan kaynaklanan uykusuzluğa yönelik terapi, astım tedavisinin yoğunlaştırılmasını ve uykusuzluğa neden olabilecek ilaçların ortadan kaldırılmasını içerir.
DSPS (Gecikmiş uyku fazı tipi uyku bozukluğu) nedeniyle oluşan uykusuzluğa karşı tedavi, parlak ışık tedavisi olarak da adlandırılan kronoterapiyi ile yapılır. Depresyon veya kaygı nedenli uykusuzluk ise altta yatan psikiyatrik bozukluğun giderilmesi ile tedavi yapılır. Tedavi iyi uyku hijyeni, bilişsel davranışçı terapisini ve ilaçları içerebilir.
Uyku Hijyeni
Uyku hijyeni, uykuyu teşvik eden veya engelleyen faaliyetler veya uygulamalar anlamına gelir. Normal uyku alışkanlığı olan kişilerde zayıf uyku hijyeninin üzerilerinde etkisi düşüktür. Ancak uykusuzluk sorunu yaşayan insanlar ise zayıf uyku hijyenine karşı oldukça hassastırlar.
Uykusuzluğun Başlıca Nedenleri
-Bedwetting (gece idrar kaçırma)
-Kabuslar (kötü rüyalar) ve gece korkuları (aşırı korku atakları)
-Periyodik ekstremite hareket bozukluğu / Huzursuz bacak sendromu (PLMD / RLS)
-REM davranış bozukluğu (RBD)
-Uyku felci (uykuda uyandığında veya uyanıkken hareket edememe)
-Uyurgezerlik (yürüme, uyurken motor aktivite)
-Diş taşlaması (bruksizm)
Uyku bozukluklarını teşhis etmek için bu konuda uzman doktorlar klinik değerlendirme ve uyku değerlendirmesi yapar. Teşhis genellikle kişisel ailevi öykünün alınması, fizik muayene ve laboratuvar testlerinin yapılmasını gerektirir. Hastanın bir sağlık merkezinde gece kalmasını gerektirebilecek durumlar da olabilir. Bu uyku çalışması genellikle hastanın uyanıklık-uyku döngüsünü gözlemlemek için kullanılır.
Uyku uzmanları, uyku bozukluklarını tedavi etmek için çeşitli yöntemler kullanabilirler. Genel uyku bozukluğu tedavileri; ilaçlar, sürekli pozitif hava yolu basıncı (CPAP, uyku apnesini tedavi etmek için kullanılır), oral aletleri (örn. Dişlerin taşlanmasını önlemek ve uyku esnasında solunum yolunu açmak) ve terapiyi (örn., Parlak ışık tedavisi, bilişsel davranışçı terapi sirkadyen ritim bozukluklarını tedavi etmek ve uyku alışkanlıklarını iyileştirmek için kullanılır) kullandıkları gibi bazı vakalarda ise ameliyat (örn., Palatal ameliyat, pilor prosedürü, uvulopalatofarneoplasti [UP3], tonsillektomi ve adenoid çıkarma) yapılır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.