![reflü nedir ve neden olur?](https://i0.wp.com/eyardim.org/wp-content/uploads/2018/02/62502365_l-705x445-1.jpg?resize=678%2C381&ssl=1)
Reflü Hastalığına Genel Bakış
Asit reflü bozukluğu olarak da adlandırılan gastroözofageal reflü hastalığı, mideden asit ve safra gibi içeriğin yemek borusunun alt kısmına geri akışına (reflü) neden olduğu bir durumdur. Özofagus boğazdan mideye yiyecek ve sıvı taşıyan oyuk bir kas organıdır.
Alt özofageal sfinkter, özofagustan mideye açılan alanı kontrol eden bir kastır. Normalde bu kas sadece gıda yutulduğunda açılır; Aksi takdirde sıkıca kapalıdır. Kas düzgün çalışmadığında, kronik mide yanması (asit hazımsızlığı da denebilir) ortaya çıkabilir.
Reflü hastalığı, özofagusun iltihabına neden olur ve ülserler, özofagus striktürü (daralma) ve özofageal kanser riskini arttırır. “Asit reflü hastalığı” terimi bazen gastroözofageal reflü hastalığını tanımlamak için kullanılır, ancak asit reflüsü durumun sadece bir belirtisidir.
Gastroözofageal Reflü Hastalığının Risk Faktörleri ve Nedenleri
Reflü hastalığı, özofagus ve mideden yiyecek ya da sıvı yutulduğunda açılıp kapanan dairesel kas olan alt özefagus sfinkteri ile ilgili bir sorundan kaynaklanır. Eğer bu kas zayıflarsa ya da düzgün çalışmazsa, mideden asit veya safra özofagusa geri dönebilir (reflü). Bu sıklıkla ortaya çıktığı zaman, özofagusa verilen hasar Reflü hastalığına neden olabilir.
Reflü hastalığı için ortak risk faktörleri şunlardır:
- Obezite-Ekstra ağırlık, karın ve diyafram üzerine fazladan baskı oluşturur ve reflüye neden olabilir.
- Peptik ülser reflüye neden olur, çünkü gıda mideden ince bağırsağa verimli bir şekilde geçmez.
- Hiatal herni (diyafragma hernisi olarak da adlandırılır) alt özefageal sfinkteri zayıflatabilir.
- Gebelik: Progesteron hormonu seviyesi, gebelik sırasında artar, alt özefagus sfinkteri gevşetebilir. Ayrıca, fetüsün büyümesi midede baskı oluşturabilir.
- Diyabet : Diyabetli bazı hastalarda gastroparezisi de vardır; bu durum karın içeriğinin boşaltılması için midenin daha uzun süre alması gereken bir durumdur. (Mide sinirleri ve / veya kasları düzgün çalışmayan insanlarda da olabilir).
- Astım: Araştırmacılar hâlâ astımın GÖRH riskini nasıl arttırdığını araştırıyorlar. Bazı vakalarda, reflü, akciğerlerde sürekli öksürme ve basınç sonucu başlar. Ayrıca, astım için öngörülen bazı ilaçlar alt özefagus sfinkteri gevşetebilir.
- Bağ dokusu bozuklukları bazen reflüye neden olur, çünkü kalın kas dokuları karın kaslarını rahatlatıcı veya düzleşmeyebilir.
- Zollinger: Ellison sendromu, genellikle pankreasta veya ince bağırsakta (gastrinom olarak adlandırılır) bir tümörün neden olduğu mide asidi düzeyleri ile karakterize bir durumdur. Zollinger-Ellison sendromu reflü riskini arttırır.
- Yiyecekler, reflüye neden olmaz, ancak bazı insanlarda bazı gıdalar reflüü tetikleyebilir. Belirtileri kötüleştirebilen yaygın gıdalar soğan, domates sosu, nane, karbonatlı içecekler, çikolata ve kafein içeren diğer gıdalar ile baharatlı gıdalar ve yağ içeriği yüksek besinler içerir. Diğer tetikler arasında alkol, sigara yer alır.
Bazı ilaçlar ve diyet takviyeleri reflü belirtilerini kötüleştirebilir. Bazı durumlarda ilaçlar alt özefageal sfinkterin nasıl çalıştığını etkiler. Örnekler, diğerlerinin yanı sıra, sedatif, huzur verici, antidepresan, kalsiyum kanal blokerleri ve narkotik maddelerdir.
Bazı antibiyotiklerin ve nonsteriodal antiinflamatuar ilaçların (NSAID’ler) düzenli kullanımı, demir, potasyum ve vitamin C takviyeleri gibi özofagustaki iltihabı da artırabilir. Bir doktor veya eczacı, belli bir ilacın reflü semptomlarını etkileyip etkilemediği konusunda özel tavsiyelerde bulunabilir.
Gastroözofageal Reflü Hastalığı Olan Prognoz
Bazı vakalarda reflü hastaları, etkili bir tedavi planı ile birlikte başka flare-uplar veya komplikasyonlar olmaksızın tamamen iyileşebilirler. Genellikle mümkün olduğunca çabuk tedavi isteyen hastalar en iyi prognoza sahiptir.
Daha erken tedavi başlayınca reflüyü daha ciddi bir duruma gelmesini önlemek daha kolaydır.
Gastroözofageal Reflü Hastalığı Belirtileri
Reflünün en yaygın belirtisi, göğüste haftada iki kereden fazla oluşan yanma hissi (mide ekşimesi veya asit hazımsızlığı denir). Mide ekşimi boğaza yayılırken, bu rahatsızlığı olan insanlar ekşi bir tadı hissedebilirler.
Mide yanması uykuyla etkileşime girebilir ve yatarken veya eğilirken kötüleşebilir. Reflü hastalarında antasitler ve reçeteli ilaçlar mide yanmalarını kontrol edecek kadar güçlü olmayabilir.
Gastroözofageal reflü hastalığının diğer belirtileri arasında aşağıdakiler bulunur:
Yorgunluk, kan veya mide suyu (ağıza geri akış)
Yutma güçlüğü (disfaji)
Yemek borusunda yapışkan yiyecek
Kan kaybı veya kilo verme
Göğüs ağrısı (özellikle yatarken)
Öksürme, ses kısıklığı veya boğaz ağrısı
Reflü Komplikasyonları
Reflüye mümkün olduğunca çabuk davranmak önemlidir, çünkü durum komplikasyonlara neden olabilir:
Barrett özofagusu-Özofagustaki hücreler, ince bağırsak hücrelerine benzer yapılarına dönüşen metaplazi denir. Bu, prekanseröz bir durumdur; Barrett özofagusu olan hastaların özofagus kanseri geçirme olasılığı daha yüksektir.
Yemek borusu kanseri – Reflü uzun yıllardır şiddeti sürmüşse veya tedavi edilmemişse, özofagus kanseri geçirme riski artar.
Özofagus striktürü-asit veya safra özofagusa geri döndüğünde, hasar dokusu hasar görmüş hücrelerin yerini alır ve gıdanın midesine dolaşması için mevcut alanı daraltır. Hastalar yutma sorunu yaşayabilir ve boğazda yiyecek sıkışabilir, boğulma riskini artırır.
Yemek borusu ülseri: Mide asidi ve safra reflüsü zamanla özofagusun astarının bir parçası aşınabilir. Açık yaralar kanayabilir, yutmayı etkiler ve acı çekebilir.
Kulak, burun ve boğazdaki sorunlar: Kronik ses kısıklığı, boğaz ağrısı ve yoğun öksürük reflü ile ilgili olabilir.
Gastroözofageal Reflü Hastalığı Tedavi Seçenekleri
Reflü için dört tedavi türü vardır: yaşam tarzı önlemleri, ilaç, ameliyat ve endoskopik işlemler.
Reflü Tedavisinde Yaşam Tarzı Tedbirleri
Reflü tedavisi, bazı reflü hastalarında semptomları ortadan kaldırabilecek yaşam tarzı önlemleri ile başlar. Geleneksel olarak doktorlar karındaki basıncı artırabilecek ve reflüyü teşvik edebilecek büyük yemeklerden kaçınmayı öneriyorlar. Asitlik gıdalar ve baharatlı yiyecekler iltihaplı bir yemek borusunu tahriş edebilir. Nane, çikolata, tarçın, kahve ve çay, alt özefageal sfinkterdeki basıncı düşürebilir ve reflüyü teşvik edebilir. Karbonatlı içecekler midede basınç artışı ile reflüyü kötüleştirebilir.
Reflü Tedavisi İçin İlaçlar
Yaşam tarzı değişiklikleri semptomların tümünü ortadan kaldırmazsa, doktorunuz karnındaki asit üretimini nötralize etmek veya azaltmak için ilaç kullanmanızı önerecektir. Bu ilaçlar arasında
Antasitler
Histamin H2-reseptör antagonistleri (H2-bloker olarak da bilinir)
Köpükleştiriciler
Mukozal koruyucular
Bazen tek bir ilaç işe yarayabilir, ancak belirtilerinizi kontrol altına alamazsa, ikinci bir ilaç almak zorunda kalabilirsiniz.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.