Pankreas sindirim sisteminin bir organıdır. Mide ve ince bağırsağın yakınında bulunur ve iki önemli iş veya fonksiyona sahiptir. Ekzokrin pankreas, gıda ürünlerinin sindiriminde yardımcı enzimleri yapar ve endokrin pankreas, çeşitli işlevlere sahip birkaç hormon üretir.
Pankreas kanseri genellikle pankreatik kanallarda bulunur ve ekzokrin pankreaslarda (klasik pankreas adenokarsinomları) veya endokrin pankreasta ortaya çıkabilir.
Ekzokrin pankreasta kanserler çok ciddi bir sağlık sorunudur. Amerika Birleşik Devletleri’nde, Amerikan Kanser Kurumu, yaklaşık 48.960 kişiye pankreas kanseri teşhisi konduğunu ve her yıl yaklaşık 40.560 kişi bu hastalıktan öldüğünü bildirmektedir. Kanser Araştırması Amerikan Birliği (AACR) dergisinde yayınlanan verilere göre, 2030 yılına kadar Amerika Birleşik Devletleri’nde kansere bağlı ölümlerin ikinci en büyük nedeni pankreas kanseridir.
Pankreas kanseri agresif doğası ve mevcut sınırlı sistemik tedaviler nedeniyle, pankreas adenokarsinoması olan hastalar için beş yıllık sağkalım oranı (tanıdan 5 yıl sonra canlı kalan hasta sayısı) sadece yüzde 5’tir.
Pankreasın yeri (Organ, karının içinde derin bir bölgede olduğu için görüntülemesi zordur.),
pankreas tümörlerinin çoğunlukla yoğun dokularla çevrelendiği ve tümörlere kemoterapi verilmesine müdahale edebileceği gerçeği ve
pankreas kanserinin ilerlemesinde metastaz yapan verileri ortaya koyuyor.
Pankreas Kanseri İçin Risk Faktörleri
Pankreas kanseri riski yaşla birlikte artar. Hastalık 40 yaşından küçük hastalarda nispeten nadir görülür ve çoğu hasta 45 yaşından sonra teşhis edilir. Hastalığın yaklaşık% 90’ı 55 yaşından büyüktür ve yaklaşık% 70’i 65 yaşından büyüklerde görülür.
Çevresel faktörler, tıbbi / cerrahi faktörler, genetik faktörler ve mesleki maruziyetler de pankreas kanseri riskini artırabilir.
Pankreas kanseri risk faktörleri aşağıdakileri içerir:
- Yaş
- Sigara içenler, sigara içmeyenlere göre iki kat daha fazla pankreas kanseri geçirme riski taşırlar.
- Diyet, Pankreas kanseri genellikle et ve yağ alımının yüksek olması ile ilişkilendirilebilir.
- Tıbbi faktörler-Pankreas kanseri; siroz (kronik karaciğer hastalığı), diyabet ve üst sindirim sistemine cerrahi müdahale uygulanan hastalarda daha sık görülür.
- Çevresel faktörler-Benzin ve ilgili bileşikler gibi belirli kimyasallara ve bazı böcek ilaçlarına uzun süreli maruz kalma, pankreas kanseri gelişim riskini artırabilir.
Pankreas Kanseri Belirtileri
Pankreas kanseri tanısı genellikle belirti dışı olduğu için ertelenir ve genellikle başka bir duruma atfedilir. Aslında bazı hastalar kademeli olarak semptomların başlamasını fark etmez.
- Cildin sararmasına neden olan sarılık, teşhis anında hastaların yaklaşık yüzde 50’sinde bulunur ve daha az ilerlemiş hastalıkla ilişkili olabilir. Pankreas kanserinin diğer semptomları arasında
- Kilo kaybı
- Yorgunluk
- Karında rahatsızlık
- İştah kaybı
- Glükoz intoleransı
- Buna ek olarak, hasta ağrı yaşayabilir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.