Orta Kulak İltihabına Genel Bakış
Çocuklarımızın kulaklarını sağlıklı tutmak yalnızca fiziksel zevkleri için değil aynı zamanda dil gelişimi ve akademik başarı açısından da önemlidir. Kulak enfeksiyonları, en yaygın çocuk hastalıklarından biridir.
Kulakların çalışma şekli kulak enfeksiyonlarının oluşumu üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Kulak üç ana bölgeden oluşur: dış kulak, orta kulak ve iç kulak. Çocuklarda en sık görülen kulak enfeksiyonları ise orta kulakta (orta kulak iltihabı) görülür. Orta kulak iltihabına otitis media adı verilir.
Orta Kulak İltihabı Nedir?
Orta kulak enfeksiyonları (teknik olarak otitis media denir. ) kulak ağrısının en yaygın nedenidir. Her yaşta ortaya çıkabilir, ancak sekiz yaşına kadar olan çocuklar arasında özellikle görülürler. Bazı çocuklar bu enfeksiyonları ara sıra yaşarlar, ancak diğer çocuklarda enfeksiyonlar sık görülen veya temizlenemeyen kronik nedenli olabilir.
Orta kulaktan burun pasajlarına sıvı boşaltmaya yardımcı olan östaki borusu şiştiğinde ve ardından tıkandığında belirtiler ortaya çıkar. Bu çoğunlukla soğuk veya başka üst solunum yolu enfeksiyonu ile başlar. Kulak zarıyla iç kulak arasındaki boşlukta sıvı ve basınç birikir ve bunun neden olduğu rahatsızlık hafif, donuk bir ağrıdan şiddet aralığına çıkabilir; bu ağrı, önünde, üstünde veya sonrasında hissedilen şiddetli ağrıya izin vermez.
Tipik olarak, orta kulakta biriken sıvı, boğazın arkasından çekilen bakteri ve virüslerin üremesine ve enfeksiyona neden olmasını sağlar. Doktorlar sık sık bazı geçici işitme kaybı yaşarlar.
Orta kulak aşağıdakilerden oluşur:
-Kulak zarları (sesler kulağa girdiğinde titreşen ince zar)
-İşitsel kemik kemikleri (titreşimi kulak zarından iç kulağa ileten üç küçük kemik)
-Östaki tüpü (işitme tüpü olarak da bilinir; kulakta biriken sıvının boğazın arkasına akmasına izin veren küçük tüp)
Birçok durumda östaki borusu, orta kulak enfeksiyonlarına ilişkin sorunların ortaya çıktığı yerdir.
-Bir çocuk soğuk almasıyla (örn: Üst solunum yolu enfeksiyonu) boğazdaki şişme, östaki tüpünde tıkanmaya neden olabilir ve orta kulağa sıvı sıkışabilir. Bu biriken sıvı içinde bakteri veya virüs büyür ve kulak zarına karşı baskı oluşturur. Orta kulaktaki basınç ağrı ve boğuk işitme ile sonuçlanabilir ve kulakların tıkanık hissetmesine neden olabilir. Orta kulak iltihabı bir veya iki kulağı etkileyebilir ve tipik olarak solunum yolu enfeksiyonları yaygın olduğu kış ve erken ilkbahar aylarında görülürler.
Ağır kulak enfeksiyonu akut otitis media (AOM) olarak adlandırılır. AOM’nun diğer belirtileri ateş, kusma, hafif ila orta derecedeki işitme kaybı ve yorgunluk olabilir.
Bazı vakalarda AOM ağrısı ortadan kalktığında bile sıvı orta kulakta kalır. Çocuklar, AOM yapmadan orta kulakta sıvı alabilirler. Akut semptomları olmayan kulaktaki sıvıya efüzyonlu otitis media denir (OME). OME günlerden haftaya kadar sürebilir.
Çocukların OME’si sık sık veya uzun süre kaldıklarında, durum işitme olayına müdahale edebilir. Çok küçük bir çocuğun nasıl konuşacağını öğrenmek için net bir şekilde duyması gerektiğinden, kronik OME dil gelişimini geciktirebilir.
Çocuğunuzun orta kulakta sıklıkla işitmeyi bozan bir sıvı varsa, çocuk doktorları kulak tüplerini önerebilir. Kulak tüpleri, aynı zamanda havalandırma boruları olarak adlandırılır, orta kulaktaki sıvının dış kulak kanalına boşalmasına izin verir. Kulak tüpleri, çocuklarda kulak enfeksiyonlarının sayısını ve ciddiyetini azaltabilir ya da işitmeyi artırabilir.
Kulak Enfeksiyonunun Belirtileri
-Etkilenen kulak (lar) da tıkanıklık hissi
-Keskin veya ani ağrı veya kulakta donuk, sürekli ağrı
-Kabarık işitme veya geçici işitme kaybı
-Kulak ağrısı çekilirken ağrı
-Ateş (bakteri enfeksiyonu olduğunda)
-Kulaktan boşaltma, baş ağrısı, baş dönmesi ve aşırı işitme kaybı ciddi belirtilerdir
-Çocuklarda: Küçük çocuklar sürekli ağlamaya devam edebilirler; bu esnada kulaklarını çekerler..
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.