Bulantı ve Kusma nedir?
Kusma, midenin içeriğini ağız yoluyla dışarıya atan kontrol edilemeyen bir refleks. Mide bulantısı, kusacağınız hissi tanımlayan bir terimdir ancak aslında kusmaz.
Hem bulantı hem de kusma çok yaygın belirtilerdir ve çok çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Bunlar muhtemelen hamile kadınlarda ve kanser tedavisi gören insanlarda en yaygın olanı olmasına rağmen, hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülür.
Bulantıya ve kusmaya neden olan şey nedir?
Bulantı ve kusma birlikte veya ayrı olarak oluşabilir. Bir takım fiziksel ve psikolojik koşullardan kaynaklanabilirler.
Mide Bulantısı
Bulantıların en yaygın nedenleri yoğun bir ağrıdır, genellikle yaralanma veya hastalıklardan dolayı kaynaklanır. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere nispeten yaygın olan bir takım nedenler de vardır:
- Hareket hastalığı
- Duygusal stres
- Gıda zehirlenmesi
- Virüsler
- Kimyasal toksinlere maruz kalma
Eğer safra taşlarınız varsa, bulantı hissedeceksiniz demektir.
Bazı kokuların bulantı hissi uyandırdığını görebilirsiniz. Hamileliğin ilk üç ayı boyunca bu çok yaygın bir belirti olup, hamile olmayan insanlarda da görülebilir. Gebeliğe bağlı bulantı genellikle ikinci veya üçüncü üç aylık dönemde kaybolur.
Çocuklarda kusma
Çocuklarda kusmanın en yaygın nedenleri viral enfeksiyonlar ve gıda zehirlenmesidir. Bununla birlikte, kusmaya da neden olabilecekler:
- Hiperaktivite
- Sinirlilik hali
- Yüksek ateş
Çok küçük bebeklerde, engellenmiş bağırsaklar da kalıcı kusmaya neden olabilir. Bağırsak anormal kas kalınlaşması, fıtık, safra kesesi taşları veya tümörler tarafından engellenebilir. Bu nadirdir, ancak bir bebekte açıklanamayan kusmalar ortaya çıkarsa araştırılmalıdır.
Yetişkinlerde kusma
Çoğu erişkin nadiren kusar. Varsa bir bakteriyel veya viral enfeksiyon ya da bir tür gıda zehirlenmesi genellikle kusmaya neden olur. Bazı durumlarda kusma aynı zamanda diğer hastalıkların bir sonucu olabilir.
Kronik mide durumları
Kronik veya uzun süreli mide rahatsızlıkları genellikle bulantı ve kusmaya neden olabilir. Bu koşullar diyare, kabızlık ve karın ağrısı gibi diğer semptomlarla birlikte gelebilir. Bu kronik koşullar, çölyak hastalığı ve süt proteini ve laktoz intoleransı gibi gıda intoleranslarını içerir.
İrritabl bağırsak sendromu (IBS), şişkinlik, mide bulantısı, kusma, mide ekşimesi, yorgunluk ve kramp gibi sık görülen bir mide durumudur. Bağırsak bölümleri aşırı aktif hale geldiğinde oluşur. Doktorlar genellikle semptomları tanımlayarak ve diğer mide ve bağırsak koşullarını ortadan kaldırarak IBS’yi teşhis eder.
Crohn hastalığı sindirim sisteminin herhangi bir yerinde görülebilecek olmasına rağmen bağırsaklarını sıklıkla etkileyen inflamatuar bir bağırsak hastalığıdır. Crohn hastalığı, vücudun kendi sağlıklı bağırsak dokularına saldırdığı, iltihabı, mide bulantısı, kusma ve ağrıya neden olduğu otoimmün bir hastalıktır.
Doktorlar genellikle kolonoskopiyi kullanarak Crohn hastalığını teşhis ederler; kolon incelemek için küçük bir kamera kullanan bir prosedür. Bazen de durumun teşhisine yardımcı olmak için bir dışkı örneğine ihtiyaç duyarlar.
Yaşam tarzı seçimleri
Belli yaşam tarzı seçimleri, mide bulantısı ve kusma deneyimleme şansınızı artırabilir.
Çok miktarda alkol tüketmek barsağın astarına zarar verebilir. Alkol aynı zamanda mide asidi ile reaksiyona girebilir. Bunların her ikisi de bulantı ve kusmaya neden olacaktır. Bazı durumlarda aşırı alkol tüketimi aynı zamanda sindirim sisteminde kanamaya neden olabilir.
Yeme bozuklukları
Bir yeme bozukluğu, bir kişi sağlıksız bir vücut imajına dayalı yeme alışkanlıklarını ve davranışlarını ayarladığında oluşur. Bulantıya ve kusmaya neden olabilir.
Bulimia, bir kişinin tüketilen gıdaların midesini kasıtlı olarak kusturmaya yetecek bir beslenme bozukluğudur. Anoreksi olan insanlar ayrıca açlıktan ve mide asidinden fazla mide bulantısı hissedebilirler.
Eğer sürekli kusarsanız, doktorunuza danışın.
Acil Bakım
Mide bulantınız varsa veya bir haftadan daha fazla kusuyorsanız tıbbi yardım isteyin. Çoğu kusma vakası ilk bölümden sonraki 6 ila 24 saat içinde giderilir.
6 yaşından küçük
6 yaşın altındaki herhangi bir çocukta aşağıdaki belirtilerin görülmesi durumuda acil bakım isteyin:
Kırılmış cilt, sinirlilik, zayıf bir nabız veya bilinç kaybı gibi dehidratasyon semptomları gösteren hem kusma hem de ishale neden olan rahatsızlıklar, 100 ° F (38 ° C) yukarısındaki bir ateş ile karşılaşılması durumunda tıbbi destek alınmalıdır.
6 yaşından büyük çocuklar
Kusma 24 saatten fazla sürerse, dehidrasyon belirtileri varsa, çocuk altı saatten fazla süre boyunca idrar yapamadıysa, ateşi 102 ° F (39 ° C) çıktıysa tıbbi desteğe başvurulmalı.
Aşağıdaki belirtilerden herhangi birine sahipseniz acil tıbbi yardım isteyin:
102 ° F (39 ° C) ‘nin üstünde ateş, hızlı nabız, hızlı nefes alma, şiddetli bir baş ağrısı, sert boyun, sancı veya kalıcı karın ağrısı
Mide bulantısı ve kusmayı tedavi etme
Ev ilaçları ve ilaçlar da dahil olmak üzere, bulantı ve kusmayı gidermek için çeşitli yöntemler kullanabilirsiniz.
Bulantı için kendine bakım
Evde mide bulantısını tedavi etmek
Ekmek ve krakerler gibi sadece hafif, düz gıdalar tüketin. Güvenli tatlara sahip, çok tatlı veya yağlı ya da kızartılmış gıdalardan uzak durun. Yemek sonrasında herhangi bir faaliyetten kaçının.
Kusmaya karşı tedavi
Daha küçük, daha sık yemekler alın. Kusma duruncaya kadar katı gıdalardan uzak durun. Midenizi karışık hale getirebilecek ilaçları kullanmaktan vazgeçin.
Medikal Bakım
İlacın reçetelenmesinden önce doktor size bulantı ve kusma ne zaman başladığını soracaktır. Ayrıca, yeme alışkanlıklarınızdan ve herhangi bir şeyin kusma ve mide bulantısını daha iyi veya daha kötü yapmasını isteyebilir.
Bir takım reçeteli ilaçlar, gebelik sırasında kullanabileceğiniz ilaçlar dahil bulantı ve kusmayı kontrol edebilir.
Kalıcı kusmanın potansiyel komplikasyonları
Altta yatan kronik bir durumunuz yoksa, çoğu bulantı ve kusma kendiliğinden temizlenecektir.
Bununla birlikte, kalıcı kusma dehidrasyona ve malnütrisyona neden olabilir. Ayrıca, saçlarınızın ve tırnaklarınızın zayıf ve kırılgan hale geldiğini ve sürekli kusmanın diş minesini bozduğunu görebilirsiniz.
Bulantı ve kusmayı nasıl önleyebilir?
Gün boyunca daha küçük yemek yiyerek, yavaş yiyerek ve yedikten sonra dinlenerek mide bulantısı oluşumunu önleyebilirsiniz. Bazı insanlar bazı yiyecek gruplarından kaçınmanın ve baharatlı yiyeceklerin bulantıyı önlediğini bulmuşlardır.
Mide bulandırıcı hissetmeye başlıyorsanız, kalkmadan önce düz krakerler yiyin ve uykuya geçmeden önce peynir, yağsız et veya fıstık gibi yüksek proteinli yiyecekleri tüketmeye çalışın.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.