
Çoğu göğüs kanseri, epitelial (yüzey veya astar) dokularda büyüyen karsinomas-malign tümörlerdir. Göğüs kanserlerinin yüzde 1’inden azı bağ dokusu, kemik, kas veya yağdan kaynaklanan sarkomlar tümörlerdir. Buna ek olarak, en sık görülen göğüs kanseri türü (vakaların yaklaşık yüzde 75’i) duktal karsinomdur ve süt kanallarını hizalayan dokularda gelişir. Göğüs lobülleri içerisinde çok daha az sayıda kanser (yaklaşık yüzde 7) bulunur ve bunlara lobüler karsinomalar denir. Paget hastalığı (areola ve meme başı kanseri) ve inflamatuar karsinom meme kanserinin neredeyse tüm diğer formlarını oluşturur.
Kanser hücreleri çevresindeki dokulara nüfuz etmez ve bir kanal veya lobül sınırları içinde kalırsa, noninvaziv (Cerrahi müdahale gerektirmeyen), in situ tümörleri (orijinal yerinde kalan tümörler) olarak adlandırılırlar. Insitu karsinomalar “topak” oluşturamayacak kadar küçüktür ve genellikle fiziki muayene sırasında hissedilemez ancak mamografi ile keşfedilirler.
Ne yazık ki, göğüs kanseri genellikle lobüller veya kanalları çevreleyen taban zarı boyunca büyür. Bu kanserler “sızma veya invaziv karsinom” olarak adlandırılır. Göğüs kanserlerinin yaklaşık yüzde 95’i invazivdir. (Yayılmacı-Kötü huylu)
Duktal veya lobüler karsinom gibi invaziv(Yayılmacı) meme kanseri; kanallar (stroma), kan damarları, lenf damarları ve sinirler arasındaki destekleyici dokuya erişebilir. Böylece, kanser vücuda yayılma şansı daha yüksektir. İnvaziv karsinomalar birkaç farklı hücre tipinden oluşabilir.
Meme Kanseri Belirtileri
Göğüs kanserinin en yaygın belirtisi göğüste bir yumru ya da kütledir. Göğüs dokusunda farkedilen herhangi bir değişiklik bir doktora ya da bir uzman sağlık personeline bildirilmelidir. Diğer belirtiler iseşunlardır:
-Göğüsün küçülmesi
-Nipel akıntısı, ağrı veya ters çevirme (içeri dönme)
-Göğüs veya meme başı cilt tahrişi (ör. Kızarıklık, pul pullaşma)
-Şişme
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.