Kulak çınlaması, vücudun dışındaki herhangi bir kaynaktan gelmeyen bir sese ait bir ses duyduğumuzda olur. Bu bir hastalık değil, temel bir sorunun belirtisidir.
Gürültünün subjektif olması, sadece kulak çınlaması yapan kişinin duyabiliyor olması demektir.
En yaygın biçimi sabit, yüksek sesli bir sesdir. Bu sinir bozucu olabilir, ancak genellikle ciddi bir duruma işaret etmez.
Olguların yüzde 1’inden azı objektif olabilir. Bu, başkalarının gürültüyü duyabildiği anlamına gelir. Bu tür gürültüye, kişinin vücudundaki kardiyovasküler veya kas-iskelet hareketleri neden olabilir. Bu tıbbi bir acil durum olabilir.
Belirtiler
Tinitus; aralıklı veya sürekli, bir veya her iki kulakta ve düşük veya yüksek perdeli, işitsel olmayan iç sestir.
Sesin hacmi dalgalanabilir. Genellikle gece veya sessizlik dönemlerinde göze çarpar. Bazen işitme kaybı da olabilir.
Tedavi
İlk adım, herhangi bir altta yatan kulak çınlaması nedenini tedavi etmektir.
Kulak çınlaması vakalarının çoğu için tedavi yoktur. Çoğu insan bunu alışır ve buna alışmayı öğrenir. Ona odaklanmak yerine göz ardı etmek rahatlama sağlayabilir.
Bu işe yaramazsa birey, kulak çınlaması, uykusuzluk, anksiyete, işitme zorlukları, sosyal izolasyon ve depresyonun etkileri için tedaviye başvurması fayda sağlayabilir. Tedaci, kişinin yaşam kalitesini artırabilir.
Sağlıklı Yaşam
Kulak çınmasını ve muhtemelen işitme kaybını önlemenin en önemli yolu, yüksek gürültüye maruz kalmamaktır.
İşitme hasarının gelişmesi veya kötüleşmesini önlemek için; gürültülü ortamlarda kulak tıkacı gibi kulak koruyucularını kullanın; kişisel dinleme cihazlarını alçak bir sesle çalın.
Egzersiz, sağlıklı beslenme, iyi uyku alışkanlıkları, sigara içmekten ve aşırı alkolden kaçınmak, rekreasyonel ve sosyal aktiviteler ile stres yönetimi ve gevşeme teknikleri çok yardımcı olabilir.
Nedenler
Kulak çınmasının en yaygın nedeni iç kulak kokleasıdır. Bu, insanlar yaşlandıkça ortaya çıkma eğilimindedir ve bu nedenle aşırı yüksek gürültüye uzun süre maruz kaldıklarında ortaya çıkabilir. İşitme kaybı kulak çınlaması ile çakışabilir.
Araştırmalar, bazı ses frekanslarının duyusal olarak kaybolmasının beynin nasıl ses çıkaracağını değiştirdiğini ileri sürüyor. Kulak çınlaması, beyindeki eksik ses frekanslarını doldurma yoludur.
Bir kalp atışı gibi görünen kulak çınlaması daha ciddi olabilir. Kulak bölgesinde anormal bir büyüme, bir damar ile arter arasındaki anormal bağ veya tümör kaynağı olabilir.
Mümkün olan en kısa sürede tıbbi bir değerlendirmeye ihtiyaç duyulmaktadır.
Gençler, yüksek sesli müzik dinleme nedeniyle gelecekte olası işitme sorunları riskiyle karşı karşıyadırlar.
Bir çalışma, bir önceki yılda kulak çınlaması yaşayan 170 gencin arasında yapılmıştır. Araştırmalar, kişisel cihazlarda yüksek sesli müzik dinlemek gibi “potansiyel olarak riskli boş zaman alışkanlıklarının” kulak çınlamasını tetikleyebileceğini ileri sürdü.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.