Kuduzlar, vahşi hayvanlardan aşılanmamış hayvanlara ve hayvanlara olduğu kadar insanlara da aktarabilen akut viral bir hastalıktır. Buna, enfekte hayvanların tükürüklerinde bulunan kuduz virüsü neden olur ve enfekte sekresyonlar yoluyla (genellikle bir kuduz hayvanı ısırması yoluyla) iletilir. Enfeksiyon meydana geldiğinde, virüs merkezi sinir sistemine yayılır ve beyinde iltihaba neden olur (akut ensefalit). Kuduzlar neredeyse her zaman öldürücüdür.
Dünyadaki aşıların ve maruz kalma sonrası tedavilerin mümkün olmadığı yerlerde, kuduz hayvanlar ve insanlar için ciddi bir sağlık tehdidi olmayı sürdürüyor. Kuduzlar, her yıl çoğunlukla Asya, Afrika ve Latin Amerika’da olmak üzere 35 binden fazla kişiyi öldürür.
Vahşi bir hayvanı ya da kaçık bir köpek veya kedi görürseniz, hayvana yaklaşmayın ve hayvanın kendi başına olup olmadığını belirlemeye çalışmayın. Yerel hayvan kontrol merkezlerine veya belediye veterinerlik servislerine başvurun. Vahşi bir hayvan tarafından ısırılmanız veya kolunuzun çizilmesi durumunda, bölgeyi derhal en az 5 dakika boyunca sabun ve su ile yıkayın, bir sağlık uzmanıyla iletişime geçin veya hastaneye başvurun.
Kuduz Nedeni
Kuduz virüsü Rhabdoviridae ailesindendir. Virüs konakçısının vücudunun dışında birkaç saniye süreyle yaşayamaz, ancak 48 saat kadar ölü olan hayvanlarda canlı virüs bulunmuştur.
Kuduz İletimi
Kuduzlar genellikle, enfekte bir hayvanın ısırığı sonucu enfekte tükürük yoluyla bulaşır. Nadiren, taze bir yaranın viral bulaşması, bir kazayla veya bir mukoza zarının (diğer bir deyişle gözler, burun, ağız) kontaminasyonu yoluyla bulaşır. Yarasaların yaşadığı mağaralarda havada bulaşan kuduzların olduğu saptandı.
Kuduzun Belirtileri
Kuduz enfeksiyonu ortaya çıktıktan sonra, virüs kas dokusunda çoğalır ve birkaç gün veya ay boyunca fark edilmeyebilir. Bu kuluçka (veya gizli) süre zarfında, hayvan sağlıklı görünür ve enfeksiyon belirtisi göstermez.
Genellikle 1 ila 3 ay içinde, virüs enfeksiyon bölgesi yakınındaki sinirlere göç eder ve omurilik ve beyine (yani, merkezi sinir sistemi) yayılır. Periferik sinirlerden merkezi sinir sistemine yayılması genelde 12 ila 180 gün sürer. Bu noktada hastalık hızla ilerlemektedir ve hayvan kuduz klasik davranış belirtilerini göstermeye başlar. Virüs tükürük, gözyaşı, anne sütü ve idrara yayılır. Hayvan genellikle 4 veya 5 gün içinde ölür.
Kuduz tipik belirtilere neden olur. Enfeksiyon ilk prodormal fazdan eksitif ya da öfkeli fazdan nihai felce ait faza kadar tahmin edilebilir bir şekilde ilerlemektedir.
İlk işaret genellikle davranış değişikliği. Evcil hayvan sahipleri davranış değişikliklerinin sindirim bozukluklarından zehirlenmeye kadar bir çok koşulun bir sonucu olarak oluşabileceğinin farkında olmalıdır.
Hayvanlar genellikle yeme ve içmeyi bırakır ve yalnız kalmak isteyebilir gibi görünebilir. İlk semptomların başlangıcından sonra, hayvan kısırlaşabilir veya felç belirtileri göstermeye başlar. Bazı kuduz hayvanlar ufak tefek provokasyonda ısırır. Hayvan felç belirtileri gösterdiğinde, hastalık çok hızlı ilerleyip hayvan ölür.
Prodromal Faz: Kuduzların İlk Belirtileri
Kuduzların erken belirtileri, son 2-3 gün içinde belirsiz olma eğilimindedir ve aşağıdakileri içerir:
- Köpeğin kabuğunun tonunda değişiklik
- Isırık yerinde çiğneme
- Ateş
- İştah kaybı
- Davranışta ufak değişimler
Öfkeli Faz: “Mad Dog Sendromu”
Enfeksiyonun ikinci evresi genellikle 2-4 gün sürer ve tüm kuduz hayvanlar bunu görmez. Derhal nihai felç evresine giren hayvanlara bazen aptal veya paralitik kuduzlar söylenir. Hastalık durumlarının çoğunu öfkeden geçiren hayvanlara bazen öfkeli kuduzlar görülür.
Enfekte bir köpek, hareket eden herhangi bir nesneye, kişiye veya hayvana şiddetle saldırabilir; kafesli kuduz köpek tel çiğnemek, dişlerini kırmak ve kafesin önünde hareket eden bir eli ısırmaya çalışacaktır. Kediler aniden saldırıp ısırıp tırmalayabilir.
Aşağıdaki işaretleri gösterebilirler:
- Sürekli hırlıma ve havlama
- İrileşmiş gözbebekleri
- Ağızdan köpük çıkması
- Kaybolma
- Düzensiz davranış
- Anksiyete gösteren yüz ifadesi
- Sinirlilik
- Doğal düşmanlardan korkma (örneğin, vahşi hayvanlar insanlardan korkmuyor olabilir)
- Huzursuzluk
- Dolaşım
- Nöbetler
- Titreme
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.