Kol Ağrısı
Kol ağrısı, kolun herhangi bir yerinde yaşanan rahatsızlık veya ağrı olarak tanımlanır ve bilek, dirsek ve omuzda ağrı içerebilir. Kol ağrısı, çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. En yaygın nedenler yaralanma veya aşırı kullanımdır. Sebepe bağlı olarak, ağrı aniden başlayıp gidebilir veya yavaş yavaş artabilir.
Kol ağrısı ile ortaya çıkan belirtiler
Kol ağrısına eşlik edebilecek semptomlar, nedene bağlı olacaktır. Şunları içerebilir:
- Kol kızarıklığı
- Sertlik
- Şişme
- Kolun altındaki şişmiş lenf düğümleri
Kol ağrısının nedenleri
Kol ağrısının nedenleri ve beraberindeki semptomlar hafif ila şiddetli arasında değişebilir. Kol ağrısının olası nedenleri arasında şunlar bulunur:
Sıkışmış sinirler
Sıkışmış sinirler, bir sinir çevresi nedeniyle üzerinde çok fazla baskı olduğunda meydana gelir:
- Kemikler
- Kas
- Kıkırdak
- Tendonlar
Diğer belirtiler arasında şunlar olabilir:
- Karıncalanma
- Uyuşma
- Keskin bir ağrı
- Kas güçsüzlüğü
Burkulma
Burkulmalar, bağ veya tendonların gerilmesi veya yırtılmasıdır ve yaygın yaralanmalardır. Evde hafif bir burkulma ile ilgilenebilirsiniz, ancak daha şiddetli burkulmalar ameliyat gerektirebilir. Yaygın semptomlar şişlik, morarma ve sınırlı eklem hareketliliğini içerebilir.
Tendinit
Tendonit, tendonun iltihaplanmasıdır. Genellikle omuzlarda, dirseklerde ve bileklerde görülür. Tendonit hafif ila şiddetli arasında değişebilir. Diğer semptomlar hafif şişlik, hassasiyet ve sıkıcı, ağrıyan ağrıdır.
Rotator manşet hasarı
Bunlar çoğunlukla günlük yaşamlarında ressamlar veya beyzbol oyuncuları gibi havai hareketleri yapan kişilerde görülür. Semptomlar omuzda bir donukluk ve potansiyel kol zayıflığını içerir.
Kırık kemikler
Kırık kemikler kolda büyük ve keskin ağrılara neden olabilir. Kemik kırıldığında sesli bir uyarı duyabilirsiniz. Semptomlar şunları içerir:
- Şişme
- Morarma
- Şiddetli acı
- Görünür bir deformite
- Avucunuzu yukarı doğru çevirememe
Romatoid artrit
Bu, çoğu doğrudan eklemleri etkileyen inflamasyonun neden olduğu kronik bir bozukluktur. Ortak belirtiler şunlardır:
- Sıcak, hassas eklemler
- Eklemlerin şişmesi
- Eklemlerde sertlik
- Yorgunluk
Anjin
Anjin, kalbiniz yeterli oksijen almazsa ortaya çıkan göğüs ağrısıdır. Kol ve omuzda ağrıya, ayrıca göğsünüzdeki, boynunuzdaki ve sırtınızdaki baskıya neden olabilir. Anjina genellikle altta yatan kalp problemini gösterir. Diğer belirtiler arasında şunlar olabilir:
- Göğüs ağrısı
- Mide bulantısı
- Nefes darlığı
- Baş dönmesi
Kalp krizi
Kalp krizi, kanın bir tıkanıklık nedeniyle kalbe ulaşamaması ve kalbin oksijen kaynağını kesmesiyle ortaya çıkar. Bu, oksijen hızla geri dönmezse kalp kasının kesilmesine neden olabilir. Kalp krizi geçirirken, şunlara sahip olabilirsiniz:
- Bir veya iki kolda ağrı
- Nefes darlığı
- Üst vücudunuzda başka bir yerde ağrı
- Mide bulantısı
- Soğuk ter
- Göğüs ağrısı
- Baş dönmesi
Kalp krizi geçirdiğinizi düşünüyorsanız 112’yi arayın.
Kol ağrısı teşhisi
Doktorunuz öncelikle, acıyı tedavi etmek için ağrının temel nedenini teşhis etmeye ihtiyaç duyacaktır. İlk önce bir aktivite ve fizik muayene yapacaktır, size aktiviteniz, olası yaralanmalarınız ve semptomlarınız hakkında sorular soracaktır. Belirtilerinize dayanarak, aşağıdaki testler doktorunuzun teşhis koymasına yardımcı olabilir:
- Doktorunuz, hareket açıklığınızı değerlendirmek için kollarınızı kaldırmanızı veya başka basit hareketler yapmanızı isteyebilir. Bu, olası yaralanmaların veya ağrıların yerini ve nedenini belirlemelerine yardımcı olabilir.
- Kan testleri diyabet veya eklem iltihaplanmasına neden olan belirli durumlar gibi kol ağrısına neden olabilecek bazı durumların tespit edilmesine yardımcı olabilir.
- X-ışınları doktorunuzun kırık veya kırık kemikler teşhis etmesine yardımcı olabilir.
- Doktorunuz kol ağrınızın olası kalp komplikasyonu ile ilişkili olduğunu düşünürse, bu testlere kalbinizin nasıl çalıştığını değerlendirmek ve kalpten kan akışını değerlendirmek için sipariş verebilirler.
- Ultrasounds, vücudun iç görüntüsünü almak için yüksek frekanslı ses dalgaları kullanır ve doktorunuzun eklemler, bağlar ve tendonlarla ilgili problemleri tespit etmesine yardımcı olabilir.
- Doktorunuz, yumuşak doku ve kemiklerin daha ayrıntılı bir görüntüsünü elde etmek için MR görüntülerini ve BT taramalarını kullanabilir. Bu, sorunları tespit etmelerine yardımcı olabilir.
Kol ağrısı acil olduğunda
Çoğu zaman kol ağrısı, tıbbi acil bir durumun işareti değildir. Birçok durumda, kol ağrılarını ev ilaçlarıyla tedavi edebilirsiniz. Ancak, bazı durumlarda acil tıbbi yardım almalısınız.
Kırık bir kemik, kalp krizi veya başka bir kalp rahatsızlığının kol ağrınıza neden olduğundan şüpheleniyorsanız 112’yi aramalı veya en yakın acil servise gitmelisiniz.
Kırık kolların diğer belirtileri şunlardır:
- Şiddetli, keskin ağrı
- Kolunuz veya bileğinizde fiziksel deformiteler
- Kolları, elleri veya parmakları bükme veya çevirememe
Bir kalp krizinin diğer belirtileri şunlardır:
- Göğüs ağrısı veya basıncı
- Sırt, boyun veya üst vücutta ağrı
- Baş dönmesi
- Mide bulantısı
- Nefes darlığı
Kol ağrısı tedavisi
Kol ağrısı tedavisi, kol ağrınızın nedenine ve şiddetine göre değişecektir.
Kol ağrısı için bazı tedaviler şunları içerir:
- Bazı durumlarda, kolunuzdaki ağrı, doktorunuzun ağrı kesiciler vereceği kadar şiddetli olabilir.
- Enflamasyona bağlı ağrılar için kortikosteroidler gibi antienflamatuar ilaçlar altta yatan nedeni ve sonraki ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Oral ilaçlar, enjeksiyonlar ve intravenöz ilaçlar mevcuttur.
- Özellikle kol hareket açıklığınız olduğunda, bazı kol ağrılarını fiziksel terapi ile tedavi etmeniz gerekebilir.
- Şiddetli kol ağrısı vakalarında cerrahi gerekebilir. Örneğin, bir cerrah yırtık bağları veya kırık kemikleri onarmaya yardımcı olabilir.
Doktorunuza ilacınız ek olarak kol ağrınız için reçete yazabilir, evde çeşitli tedavileri kullanabilirsiniz.
Kol ağrısı için evde yapabilecekleriniz:
Dinlenme
Bölge acı içindeyse dinlendirin ve yorucu egzersiz ve hareketlerden kaçının.
Buz
Buz, yaralanmaları sıklıkla şişlik ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir. Etkilenen bölgeye tek seferde 20 dakika boyunca bir havluyla kaplı bir buz paketi uygulayabilirsiniz. Buz paketleri arasında en az bir saat bekleyin.
Sıkıştırma
Etkilenen bölgeyi elastik bir bandaj veya küme ile sarmak şişmeyi azaltmaya yardımcı olabilir ve eklemi çok uzağa kadar uzatmanıza ve iyileşmenizi teşvik etmenize yardımcı olabilir.
Yükseklik
Şişliği ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olmak için kolunuzu yüksek tutun.
Bu yöntemlerden herhangi biri ağrınızı daha da kötüleştirirse, evdeki tedaviyi derhal durdurun ve doktorunuza danışın.
Kol ağrısının önlenmesi
Birçok durumda, önlenebilir yaralanma veya durum nedeniyle kol ağrısı oluşur. Yaralanma ve kol ağrısını önlemek için aşağıdakileri yapabilirsiniz:
- Özellikle egzersizden önce düzenli olarak esnetin.
Yaralanmayı önlemek için yaptığınız egzersizler için doğru forma sahip olduğunuzdan emin olun.
- Spor yaparken koruyucu ekipman kullanın.
- Nesneleri dikkatli bir şekilde kaldırın.
En iyi çabalarınıza rağmen, hala devam eden veya günlük rutininize müdahale eden bir kol ağrısı yaşarsanız, doktorunuza başvurun. Sebebini belirleyebilir ve size tedavi seçenekleri sunabilirler.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.