Kireçlenme nedir?
Kireçlenme, vücut dokusunda, kan damarlarında veya organlarda kalsiyum oluştuğunda gerçekleşir. Bu birikim vücudunuzun normal süreçlerini sertleştirebilir ve bozabilir. Kalsiyum kan dolaşımı yoluyla taşınır. Her hücrede de bulunur. Bu sebeple, kireçlenme vücudun neredeyse her bölgesinde oluşabilir.
Tıp enstitüsülerine göre, vücudumuzun kalsiyumunun yüzde 99’u dişlerimizde ve kemiklerimizdedir. Diğer yüzde 1, kan, kaslar, hücreler dışında sıvı ve diğer vücut dokularındadır. Bazı bozukluklar, kalsiyumun tipik olarak ait olmadığı yerlerde birikmesine neden olur. Kaslar, hücreler dışında sıvı ve diğer vücut dokularındadır. Zamanla bu ekleme yapabilir ve sorunlara neden olabilir. Ekstra kalsiyum birikiminiz varsa eğer kireçlenmeleri önlemek için tedaviye ihtiyacınız olabilir.
Kireçlenme Tipleri
Kireçlenme vücudunuzun birçok yerinde olabilir; bunlara şu bölgeler de dahildir:
– Küçük ve büyük arteller
– Kalp kapaçıkları
– Diz eklemleri, tendonlar ve rotator manşet tendonları gibi eklemler
– Göğüs, kas ve yağ gibi yumuşak dokular
– Böbrek, mesane ve safra kesesi
Bazı kalsiyum birikimleriyse zararsızdır. Bu birikimin (depolamanın) vücudun iltihaplanma, hasar veya bazı biyolojik süreçlere verdiği tepki olduğu düşünülmektedir. Bununla birlikte, bazı kireçlenmeler organ fonksiyonlarını bozabilir ve kan damarlarını etkileyebilir.
UCLA Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölümü’ne göre, 60 yaşından büyük yetişkinlerin çoğu kan damarlarında kalsiyum birikintilerine sahiptir.
Kireçlenmelerin Bazı Nedenleri
– Enfeksiyonlar
– Hiperkalsemi (kandaki kalsiyum çok fazla) neden olan kalsiyum metabolizması bozuklukları
– İskelet sisteminizi ve bağ dokularınızı etkileyen genetik veya bağışıklık bozukluklar
– Sürekli iltihaplanmalar
Kireçlenmeyi Önleme
65 yaşın üzerindeyseniz, kalsiyum seviyenizi değerlendirmek için düzenli olarak doktorunuza danışın ve vücudunuzun diğer fonksiyonlarıyla ilgili ölçümleri yapın. 65 yaşın altındaysanız kalp kusurları veya böbrek ile ilgili sorunlarla doğduysanız kireçlenmeler sizde daha sık görülebilir. Bu durumlardan herhangi birinin farkındaysanız, doktorunuzdan kireçlenme testi isteyin.
Bazı ilaçlar vücudunuzun kalsiyum düzeylerini etkileyebilir. Kolesterol ilaçları, kan basıncı ilaçları ve hormon tedavisi ilaçları, vücudunuzdaki kalsiyumun nasıl kullanılacağını etkileyen yaygın ilaçlardır. Bu tedavilerin kalsiyum seviyeleri üzerindeki etkilerini anlamak için bu tedaviden herhangi birini alıyorsanız doktorunuzla konuşun.
Sık sık kalsiyum karbonat takviyeleri kullanmanız durumunda, kalsiyumunuzu yüksek seviyelere yükseltme riskini taşırsınız. İhtiyacınız olan kalsiyumun miktarı yaşınıza göre değişir. Yaşınıza, cinsiyetinize ve diğer sağlık konularınıza göre hangi dozda kalsiyumun sizin için doğru olduğunu doktorunuzla konuşun.
Sigaranın kalp hastalıklarının gelişimi için önemli bir risk faktörü olduğu bilinmektedir, aynı zamanda kireçlenmeye de yol açabilmektedir. Genel olarak sigarayı bırakmak, özellikle kalp, kan damarları ve beyniniz için hem kısa hem de uzun vadeli faydalar sağlayacaktır.
Kireçlenmeyi önlemenin kanıtlanmış bir yolu yoktur, çünkü bunlar çeşitli biyolojik süreçlerin bir sonucudur. Sigara içmekten vazgeçmek ve diyet değiştirmek konumuna bağlı olarak kireçlenme oluşumunu etkileyebilir. Yaşam tarzınıza sağlıklı bir diyet dahil etme yolları hakkında doktorunuzla konuşun.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.