Kalp Yetmezliği Nedir?
Kalp yetmezliği vücuda yeterli miktarda kan pompalanamaması ile karakterizedir. Yeterli kan akımı olmadan, tüm ana vücut işlevleri bozulur. Kalp yetmezliği, kalbinizi zayıflatan bir durum ya da semptomlar topluluğudur.
Kalp yetmezliği olan bazı insanlarda, kalp vücuda diğer organları destekleyecek kadar kan pompalamakta güçlük çeker. Kalbe kan akışını engelleyen veya azaltan kalp kasının sertleşmesine neden olabilir.
Kalp yetmezliği, kalbinizin sağ veya sol tarafını ya da her ikisini aynı anda etkileyebilir. Akut (kısa süreli) veya kronik (devam eden) bir durum da olabilir.
Akut kalp yetmezliğinde semptomlar aniden belirir ancak oldukça hızlı bir şekilde gider. Bu durum genellikle kalp krizinden sonra ortaya çıkar. Ayrıca, kalpteki kan akışını kontrol eden kalp valfleri ile ilgili bir sorunun bir sonucu olabilir.
Bununla birlikte, kronik kalp yetmezliğinde, semptomlar sürekli olup, zamanla düzelmezler. Kalp yetmezliği vakalarının büyük çoğunluğu kroniktir.
Kalp yetmezliği tedaviyi gerektiren ciddi tıbbi bir durumdur. Erken tedavi, daha az komplikasyon ile uzun vadeli iyileşme şansınızı arttırır. Kalp yetmezliği belirtileri yaşıyorsanız hemen doktorunuzu arayın.
Kalp yetmezliğinin belirtileri nelerdir?
Kalp yetmezliği belirtileri şunları içerebilir:
- Aşırı yorgunluk
- Ani kilo artışı
- iştah kaybı
- Sürekli öksürme
- Düzensiz nabız
- Kalp çarpıntısı
- Karın şişliği
- Nefes darlığı
- Bacak ve ayak bileği şişmesi
- Çıkıntılı boyun damarları
Kalp yetmezliğine neden olan nedir?
Kalp yetmezliği çoğu kez başka bir hastalıkla ilgilidir. Kalp yetmezliğinin en yaygın nedeni, kalbe kan ve oksijen sağlayan arterlerin daralmasına neden olan bir bozukluk olan koroner arter hastalığıdır (CAD). Kalp yetmezliği geçirme riskinizi artırabilecek diğer koşullar şunları içerir:
- Kalp kasının kalpte zayıflamasına neden olan bir bozukluk olan kardiyomiyopati
- Konjenital kalp defekti
- Kalp krizi
- Kalp kapak hastalığı
- Bazı aritmi türleri veya düzensiz kalp ritimleri
- Yüksek tansiyon
- Amfizem, akciğer hastalığı
- Diyabet
- Aşırı aktif veya az aktif tiroid
- HIV
- AIDS
- Şiddetli anemi formları
- Kemoterapi gibi belirli kanser tedavileri
- uyuşturucu veya alkol yanlış kullanımı
Kalp yetmezliğinin türleri nelerdir?
Kalp yetmezliği kalbinizin sol ya da sağ tarafında oluşabilir. Kalbinizin her iki tarafının da aynı anda başarısız olması mümkündür.
Kalp yetmezliği ayrıca diyastolik veya sistolik olarak sınıflandırılır.
Sol taraflı kalp yetmezliği
Sol kalp yetmezliği en yaygın kalp yetmezliği türüdür. Sol kalp ventrikülü kalbinizin sol alt tarafında bulunur. Bu alan oksijen bakımından zengin kanları vücudun geri kalanına pompalar.
Sol kalp yetmezliği sol ventrikül etkili bir şekilde pompalanmadığında oluşur. Bu, vücudunuzun oksijen bakımından zengin kan almasını önler. Kan akciğerlerinize yedeklenir, bunun sonucunda nefes darlığı ve sıvı birikimi oluşur.
Sağa taraflı kalp yetmezliği
Sağ kalp ventrikülü, oksijen toplamak için akciğerlerinize kan pompalamaktan sorumludur. Sağ kalp yetmezliği, kalbinizin sağ tarafı etkin bir şekilde işini gerçekleştiremediğinde gerçekleşir. Genellikle sol taraflı kalp yetmezliği ile tetiklenir. Sol kalp yetmezliğine bağlı akciğerlerdeki kan birikimi, sağ ventrikülün daha zor çalışmasını sağlar. Bu, kalbin sağ tarafını zorlayabilir ve başarısız olmasına neden olabilir. Sağ kalp yetmezliği aynı zamanda akciğer hastalığı gibi diğer durumların bir sonucu olarak ortaya çıkabilir.
Diyastolik kalp yetmezliği
Diyastolik kalp yetmezliği, kalp kası normalden sert hale geldiğinde ortaya çıkar. Kalp rahatsızlığından kaynaklanan sertlik, kalbin kolayca kanla doldurulmadığı anlamına gelir. Buna diyastolik işlev bozukluğu denir. Vücudunuzdaki organların geri kalan kısmına kan akışının eksikliğine yol açar.
Diyastolik kalp yetmezliği kadınlarda erkeklerden daha yaygındır.
Sistolik kalp yetmezliği
Sistolik kalp yetmezliği, kalp kası kabiliyetini kaybettiğinde ortaya çıkar. Kalbin kasılmaları, oksijen açısından zengin kanları vücuda pompalamak için gereklidir. Bu problem sistolik disfonksiyon olarak bilinir ve genellikle kalp zayıfladığında ve büyüdüğünde ortaya çıkar.
Sistolik kalp yetmezliği erkeklerde kadınlardan daha sıktır.
Kalp sol veya sağ taraflarında diyastolik ve sistolik kalp yetmezliği olabilir. Kalbin her iki tarafında da durumunuz olabilir.
Kalp yetmezliği için risk faktörleri nelerdir?
Kalp yetmezliği herkes de olabilir. Bununla birlikte, bazı faktörler bu durumu geliştirme riskinizi artırabilir.
Siyahiler, diğer ırklara oranla daha yüksek kalp yetmezliği riski altındadır. Erkekler kadınlardan daha sık kalp yetmezliği yaşarlar.
Kalbe zarar veren hastalıkları olan insanlar da artan bir risk altındadır. Bu hastalıklar şunları içerir:
- Kansızlık
- Hipertiroidizm
- Hipotiroidizm
- Amfizem
Bazı davranışlar kalp yetmezliği geçirme riskinizi de artırabilir:
- Sigara içmek
- Yağ veya kolestrol yüksek gıdalar yeme
- Yerleşik bir yaşam tarzı yaşamak
- Aşırı kilolu olmak
Kalp yetmezliği nasıl tedavi edilir?
Kalp yetmezliğinin tedavisi durumunuzun ciddiyetine bağlıdır. Erken tedavi, semptomları oldukça hızlı bir şekilde hafifletebilirler ancak her üç altı ayda bir düzenli testler yaptırmalısınız. Tedavinin asıl amacı ömrünü uzatmaktır. Kalp yetmezliğinin erken safhaları, semptomlarınızı hafifletmeye yardımcı olmak ve durumunuzun daha da kötüleşmesini önlemek için ilaçlarla tedavi edilebilir.
Yeni ilaç almadan önce daima doktorunuzla konuşun. Bazı ilaçlar naproksenler (Aleve, Naprosyn) ve ibuprofen (Advil, Midol) dahil olmak üzere kalp yetmezliği olan insanlara tamamen yasaktır.
Cerrahlık
Kalp yetmezliği olan bazı insanlar koroner baypas ameliyatı gibi cerrahiye ihtiyaç duyacaktır. Bu cerrahi sırasında, cerrah sağlıklı bir arter parçasını alacak ve tıkanmış koroner artere iliştirecektir. Bu, kanın engellenmiş, hasar görmüş arteri bypass etmesine ve yenisini akmasına izin verir.
Doktorunuz ayrıca bir anjiyoplasti önerebilir. Bu prosedürde, tıkalı veya daralmış artere küçük bir balon takılı bir kateter yerleştirilir. Kateter hasar gören artere ulaştığında, cerrahınız arteri açmak için bir balonu şişirir. Cerrahınız tıkalı veya daralı artere kalıcı bir stent veya hasır tüp yerleştirmesi gerekebilir. Bir stent kalıcı olarak arterinizi açık tutar ve arterin daha da daralmasını önleyebilir.
Kalp yetmezliği olan diğer insanlar kalp ritmini kontrol etmeye yardımcı olması için kalp pillerine ihtiyaç duyacaktır. Bu küçük cihazlar göğüs içine yerleştirilir. Kalp atımı çok hızlı olduğunda kalp atış hızınızı yavaşlatabilir veya kalp çok yavaş atış yaparsa kalp atış hızını artırabilirler. Kalp pilleri genellikle baypas ameliyatıyla birlikte kullanılır.
Kalp nakli kalp yetmezliğinin son aşamasında kullanılır, diğer tüm tedaviler başarısız olduğunda. Bir nakil sırasında cerrah kalbin tamamını veya bir kısmını çıkarır ve bir bağışçıdan sağlıklı bir kalbe geçer.
Kalp yetmezliğini nasıl önleyebilirsiniz?
Sağlıklı bir yaşam tarzı, kalp yetmezliğinin tedavisinde yardımcı olabilir ve durumun başta gelişmesini önleyebilir. Kilo vermek ve düzenli olarak egzersiz yapmak kalp yetmezliği riskinizi önemli ölçüde azaltabilir. Diyetinizdeki tuz miktarını azaltmak riskinizi de azaltabilir. Diğer sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları şunları içerir:
- Alkol alımını azaltmak
- Sigara içmekten vazgeçmek
- Yağlı gıdalardan kaçınmak
- Yeterli miktarda uyku almak
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.