Kalp Krizi Neden Olur?

kalp krizi neden olur

Kalp krizi sırasında, normal şartlarda oksijenle kalbi besleyen kan temini kesilir ve kalp kası ölmeye başlar.

Kalp krizi geçiren bazı insanlara uyarı işaretleri oluşabilmektedir. Birçok kişi göğüs ağrısı, üst vücut ağrısı, terleme, mide bulantısı, yorgunluk ve nefes darlığı belirtileri bildirir.

Kalp krizi aciliyet gerektiren ciddi bir tıbbi durumdur. Siz veya tanıdığınız biri kalp krizi sinyali verebilecek belirtiler gösteriyorsa derhal tıbbi yardım isteyin.

Nedenler

En sık görülen nedenlerden biri, kanın kalp kasına gitmesini önleyen atardamar plak birikimidir (ateroskleroz). Kalp krizini, kan pıhtıları veya yırtık bir kan damarı da oluşturabilir. Daha az sıklıkta kalp krizi, kan damarı spazmından kaynaklanır.

Belirtiler

Kalp krizi semptomları şunları içerebilir:

Göğüs ağrısı veya rahatsızlık, aşırı aydınlık veya baş dönmesi.

Kalp krizi sırasında ortaya çıkabilecek çok sayıda semptom vardır ve belirtiler erkek ve kadınlar arasında farklılık gösterebilir.

Risk Faktörleri

Bir dizi faktör, sizi kalp krizi riski altına sokabilir. Değiştiremediğiniz bazı faktörler, örneğin yaş ve aile geçmişi. Değiştirilebilir risk faktörleri olarak adlandırılan diğer faktörler de değiştirebileceğiniz faktörlerdir. Değiştiremediğiniz risk faktörleri şunları içerir:

65 yaş üstündeyseniz kalp krizi riski daha yüksektir.
Erkekler kadınlardan daha fazla risk altındadır. Aile geçmişiniz: Ailenizin kalp hastalığı, yüksek tansiyon, obezite veya diyabet geçmişi varsa, riske daha çok maruz kalırsınız. Afrika kökenli insanlar daha yüksek oranda kalp krizi geçirme riski ile karşı karşıyadırlar.

Teşhis
Kalp krizi tanısı, bir fizik muayene yapıldıktan ve tıbbi geçmişinizi gözden geçirdikten sonra bir doktor tarafından yapılır. Doktorunuz muhtemelen kalbinizin elektriksel aktivitesini izlemek için bir elektrokardiyogram (EKG) yapacaktır.

Ayrıca, kalp kası hasarına dair kanıt olup olmadığını görmek için kan örnekleri almalı veya diğer testleri yapmalıdırlar.

Testler ve Tedaviler
Doktorunuz kalp krizi tanısı alırsa, nedenine bağlı olarak çeşitli testler ve tedaviler uygulayacaktır.

Doktorunuz bir kalp kateterizasyonu sipariş edebilir. Bu, kateter adı verilen yumuşak esnek bir tüp vasıtasıyla kan damarlarına sokulan bir probdur. Doktorunuzun plakların oluşabileceği alanları görüntülemesine izin verir. Doktorunuz kateter yoluyla arterlerinize boya enjekte edebilir ve herhangi bir tıkanıklığı görüntülemenin yanı sıra kan akışını görmek için bir röntgen de alabilir.

Kalp krizi geçirdiyseniz, doktorunuz bir prosedür önerebilir (cerrahi veya ameliyatsız). Prosedürler, ağrıyı hafifletebilir ve bir başka kalp krizinin oluşmasını önlemeye yardımcı olabilir.

Ortak prosedürler şunları içerir:

Anjiyoplasti: Bir balon kullanarak veya plak yapım desteğini çıkartarak engellenmiş arteri açar: Anjiyoplasti bypass cerrahisinden sonra açık kalması için bir tel kafes tüpü artere yerleştirilir: blokajelektrik supap cerrahisi çevresinde kanı yönlendirir: sızdıran valflerin yerine kalbe yardımcı olur pumppacemaker: kalbin normal bir ritim sürdürmesine yardımcı olmak için tasarlanmış bir cihaz, cilt altına gömülür: Kalp krizinin kalpte kalıcı doku ölümüne neden olduğu şiddetli vakalarda gerçekleştirilir

Kalp krizleri çoğu zaman beklenmedik bir durum olduğundan, genellikle acil servis doktoru tedavi amaçlı müdahale eden ilk kişidir. Kişi dengeli olduktan sonra, kalpte uzmanlaşmış bir doktora (kardiyolog) aktarılır.

Alternatif Tedaviler
Alternatif tedaviler ve yaşam tarzı değişiklikleri kalp sağlığınızı iyileştirebilir ve kalp krizi riskinizi azaltabilir. Sağlıklı bir diyet ve yaşam tarzı, sağlıklı bir kalbi korumak için gereklidir.

Komplikasyonlar
Birkaç komplikasyon kalp krizi ile ilişkilidir. Bir kalp krizi oluştuğunda kalbinizin normal ritmini bozabilir ve potansiyel olarak tamamen durur. Bu anormal ritimlere aritmiler denir. Kalp krizi sırasında kalbin kan tedarikini durdurduğunda, bazı dokular ölebilir. Bu kalbi zayıflatabilir ve daha sonra kalp rüptürü veya kalp yetmezliği gibi hayatı tehdit eden koşullara neden olabilir. Kalp krizleri kalp kapakçıklarınızı da etkiler ve sızıntılara neden olabilir. Tedaviyi almak için gereken süre ve hasar alanı kalbiniz üzerindeki uzun vadeli etkileri belirleyecektir.

Önleme
Kontrolünüz dışında bulunan bir çok risk faktörü mevcutken, kalbinizi sağlıklı tutmak için yapabileceğiniz bazı temel adımlar vardır. Sigara, kalp rahatsızlığının önemli bir nedenidir. Sigarayı bırakma programının başlatılması riski azaltabilir. Sağlıklı beslenme, egzersiz yapma ve alkol alımını sınırlandırma riskinizi azaltmanın diğer önemli yollarıdır. Şeker hastalığınız varsa, ilaçlarınızı aldığınızdan ve kan şekerinizi kontrol ettiğinizden emin olun. Bir kalp rahatsızlığınız varsa, doktorunuzla sürekli iletişim içerisinde olun.

prof. doç. dr. admin hakkında 184 makale
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

İlk yorum yapan olun