İshal Neden Olur?

İshal Neden Olur

İshal Neden Olur?

Sulu dışkılama, dışkı miktarında artma ya da genellikle dışkılama sıklığında artma ishal olarak kabul edilmektedir. İshalli kişiler genellikle günde 250 gramdan fazla dışkılar ve bunun en az yüzde 70’i sıvı haldedir. Çok ağır ishal olaylarında günde 13-14 litre kadar sıvı kaybedilebilir. Dünya Sağlık Örgütü, bir günde üç defadan fazla sulu dışkılamayı ishal olarak tanımlamaktadır.  İshal kesinlikle bir hastalık değil, polifaktöriyel kaynaklı bir semptomdur. Dünyada ishal beş yaşından küçükler arasında ölümün ikinci büyük nedenidir, yılda 1,5 milyon bebek bu sebeple ölmektedir. Özellikle iki yaşından küçük çocuklarda ölüme yol açacak kadar tehlikelidir.

İshal Belirtileri Nelerdir?

  • Sıvı dışkılama,
  • Acil dışkılama isteği ve büyük abdestini tutamama,
  • Fazla dışkılama,
  • Susuzluk,
  • Bulantı ve kusma,
  • Ateş yükselmesi,
  • Halsizlik,
  • Karın bölgesinde ağrı ve gaz, ishalin genel belirtileridir.

İshalin Nedenleri?

      5 yaşından küçük çocuklarda hospitalizasyona sebep olan ishalin yaklaşık %40’ını Coronavirusler neden olmaktadır.

      İshalin birçok nedeni vardır. C vitamini veya magnezyumun fazla miktarda alınmasından da kaynaklanabilir. İnsan sağlığı açısından en önemli nedenler infeksiyöz hastalıklardır. İshalin bazı özellikleri başka durumlarda da görülebildiği için ishalin tıbbî tanımı günde 200 gramdan fazla dışkı üretimini içerir.

İshal, kalın bağırsağın yeterince sıvı emmemesi nedeniyle meydana gelir. Yemekler kalın bağırsağa varmadan önce sindirilmiş olarak sıvı durumdadır. Kalın bağırsak suyu emerek kalan malzemeyi yarı katı bir hale getirir. Kalın bağırsak zarar görmüş veya yangılıysa su emilmesi engellenir ve sulu dışkı meydana gelir.

İshalin en sıkça görülen nedeni viral enfeksiyon veya bakteriyel toksinlerdir. Sağlıklı olan bir kişi viral bir enfeksiyon nedeniyle ishal olduysa birkaç günde, en fazla bir haftada iyileşir. Buna karşın hastalıklı veya kötü beslenen kişilerde ishal ciddî su kaybına yol açabilir ve tedavi olunmadığı takdirde hayati tehlike oluşturabilir.

prof. doç. dr. admin hakkında 184 makale
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

İlk yorum yapan olun