Hepatitis D Nedir?
Hepatit D, delta virüsü olarak da bilinir, karaciğerin iltihaplanmasına neden olan bir enfeksiyondur. Buş şişme, karaciğer fonksiyonlarınını bozulması, karaciğer yara izi ve kanser de dahil olmak üzere uzun vadeli karaciğer sorunlarına neden olabilir. Aşağıdaki bölgelerde oldukça yaygındır:
- Güney Amerika
- Batı Afrika
- Rusya
- Pasifik Adaları
- Orta Asya
- Akdeniz
HDV, hepatitin birçok biçiminden biridir. Diğer türleri şunları içerir:
- Dışkı ile doğrudan temas veya gıda veya suya dolaylı fekal bulaşması yoluyla iletilen hepatit A
- Kan, idrar ve sperma dahil olmak üzere vücut sıvılarına maruz bırakılarak yayılmış hepatit B
- Kontamine olmuş kan veya iğneler ile bulaşan hepatit C
- Hepatit E, dolaylı fekal kontamine gıda veya su yoluyla bulaşan kısa süreli ve kendiliğinden çözülen bir versiyon olan hepatittir
Diğer formların aksine, hepatit D tek başına varlık göstermez. Hepatit B’ye zaten enfekte olan insanlarda gelişebilir.
Hepatit D akut veya kronik olabilir. Akut hepatit D aniden ortaya çıkar ve tipik olarak daha şiddetli semptomlara neden olur. Tek başınıza kaybolabilir. Enfeksiyon altı ay daha sürecekse, durum kronik hepatit D olarak bilinir. Enfeksiyonun uzun vadeli versiyonu zamanla kademeli olarak gelişir. Virüs semptomlar oluşmadan birkaç ay önce vücutta olabilir. Kronik hepatit D ilerledikçe komplikasyon şansı artar. Bu durumdaki birçok insan sonunda karaciğer sirozu veya şiddetli skarlasma geçirebilmektedir.
Hepatit D için halen bir tedavi veya aşı yoktur, ancak halihazırda hepatit B’ye yakalanmamış kişilerde önlenebilir. Tedavi aynı zamanda durum erken teşhis edildiğinde karaciğer yetmezliğini önlemeye yardımcı olabilir.
Hepatit D Belirtileri Nelerdir?
Hepatit D her zaman semptomlara neden olmaz. Belirtiler olduğunda genellikle şunları içerir:
- Sarılık denilen, cildin ve gözlerin sararması
- Eklem ağrısı
- Karın ağrısı
- Kusma
- İştah kaybı
- Koyu idrar
- Yorgunluk
Hepatit B ve hepatit D semptomları benzerdir, bu nedenle belirtilerinize hangi hastalığın neden olduğunu belirlemek zor olabilir. Bazı vakalarda hepatit D, hepatit B semptomlarını daha da kötüleştirebilir. Ayrıca, hepatit B hastası olan fakat semptomları hiç olmayan hastalarda semptomlara neden olabilir.
Hepatit D Nasıl Anlaşılır?
Hepatit D, Hepatit D Virüsü’nden kaynaklanır. Enfeksiyon bulaşıcıdır ve enfeksiyon kapmış bir kişinin vücut sıvılarıyla doğrudan temas yoluyla yayılır. Aşağıdakiler yollarla iletilebilir:
- İdrar
- Vajinal sıvılar
- Meni
- Kan
- Doğum (anneden doğum gününe kadar)
Hepatit D için Kimler Tehlikeli?
- Hepatit B’ye sahip insalar
- Diğer erkeklerle seks yapan erkekler
- Sıklıkla kan nakli yaptıranlar
- Eroin gibi enjekte edilebilir veya intravenöz (IV) ilaçları kötüye kullananlar
Hepatit D Nasıl Teşhis Edilir?
Öncelikle doktorunuza başvurmanız gerekir. Doğru bir teşhis yapmak için doktorunuz kandaki anti-hepatit D antikorlarını tespit edebilen bir kan testi yapacaktır. Antikorlar bulunursa, virüse maruz kalmışsınız demektir.
Karaciğer hasarınız olduğundan şüpheleniyorsanız doktorunuz size karaciğer fonksiyon testi de yapacaktır. Bu kanınızdaki protein, karaciğer enzimleri ve bilirubin düzeylerini ölçerek karaciğerinizin sağlığını değerlendiren bir kan testidir. Karaciğer fonksiyon testinden elde edilen sonuçlar, karaciğerinizin stresli veya hasarlı olup olmadığını gösterecektir.
Hepatit D Nasıl Tedavi Edilir?
Akut veya kronik hepatit D için bilinen herhangi bir tedavi yoktur. Diğer hepatit formlarından farklı olarak, antiviral ilaçlar HDV tedavisinde çok etkili gibi gözükmemektedir.
İnterferon adı verilen ve 12 aya kadar büyük miktarda bir ilaç verilebilir. İnterferon, virüsün yayılmasını önleyecek ve hastalığın hafifletilmesine neden olabilecek bir protein türüdür. Siroz veya başka bir karaciğer hasarı varsa, karaciğer nakline ihtiyacınız olabilir. Karaciğer nakli, hasar gören karaciğeri çıkarmak ve vericiden sağlıklı bir karaciğere dönüştürmeyi içeren büyük bir cerrahi işlemdir.
Hepatit Nasıl Önlenebilir?
Hepatit D’yi önlemenin bilinen tek yolu, hepatit B ile enfeksiyonu önlemektir. Hepatit B riskini azaltmak için aşağıdaki koruyucu önlemleri alabilirsiniz:
- Aşı olun. Hepatit B için aşı olunması gerekli. İntravenöz ilaçları istismar edenler gibi enfeksiyon riski yüksek olan erişkinler de aşı olmalı. Aşı genellikle altı aylık bir süre boyunca üç enjeksiyon dizisi ile verilir.
- Koruma kullanın. Cinsel eşinizle birlikte bir prezervatif kullanarak güvenli bir cinsel ilşki yaşayabilirsiniz. Eşinizin hepatite veya başka cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara yakalanmadığından emin değilseniz, asla korunmasız cinsel ilişkiye başvurmamalısınız.
- Yasadışı uyuşturucu kullanmaktan kaçının. Eroin veya kokain gibi enjekte edilebilir yasadışı uyuşturucular kullanmaktan kaçının veya bu ilaçları kullanmayı bırakın.
- Dövmeler ve piercing konusunda temkinli davranın. Delici veya dövme yaptırdığınızda güvenilir bir dükkana gidin. Ekipmanın nasıl temizlendiğini sorun ve çalışanların steril iğneler kullandıklarından emin olun.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.