Göz Seğirmesi Neden Olur?

blefarospazm nedir ve neden olur?
göz seğirmesi neden olur

Göz Seğirmesi (Blefarospazm) nedir?

Göz seğirmesi, göz kapaklarının istemsiz açılıp kapanması durumdur. Bu seğirmeye, göz etrafında bir kas spazmı (istemsiz kas hareketi) neden olur. Göz seğirmesi, gözlerinizin sıkışmasına neden olabilecek birkaç nedenden sadece biridir. Diğer nedenler, yorgun olmak gibi küçük şeyleri içerir. Ciddi nedenler nörolojik hastalıkları içerebilir. Kadınları erkeklerden daha fazla etkiler.

Belirtileri

Göz seğirmesi belirtileri, tekrar tekrar kontrolsüz göz sıkışması veya yanıp sönme içerir. Sıkma sıklıkla aşırı yorgun, stresli, endişeli veya parlak ışık ve güneş ışığına maruz kaldığınız zamanlarda olur. Kontrol edilemez seğirme, zamanla daha da kötüleşebilir. Sonunda göz kapaklarını açmanın zor olduğu hissine kapılabilirsin. Durum ilerledikçe, göz kapaklarınız bir seferde birkaç saat kapalı kalabilir. Yüzünüzdeki spazmlar da gelişebilir.

Göz seğirmesi, anormal beyin fonksiyonundan kaynaklanır. Belirtiler stres kadar küçük ve aşırı yorgun bir şeyle tetiklenebilir. Veya nörolojik bir durumla tetiklenebilir. Bazı ilaçlar göz seğirmesini daha da kötüleştirebilir. Aldığınız tüm ilaçları doktorunuza bildirdiğinizden emin olun.

Göz Seğirmesi Tedavisi

Belirtilerinizi hafifletmek için birkaç tedavi yöntemi vardır. Bazı enjeksiyon tipi ilaçlar onları geçici olarak felç ederek tedavi etmek istemektedir. İlaç, göz kapağının cildinin altına bir iğne ile enjekte edilir. Göz seğirmesi semptomlarının tedavisinde kullanılabilen bazı oral ilaçlar vardır. Ancak bunların etkisi uzun sürmez ve belirtiler geri döner.
Miyektomi adı verilen bir cerrahi prosedür semptomları tedavi edebilir. Bu ameliyat, göz kapağındaki kasların ve sinirlerin bir kısmını ortadan kaldırır.

Göz Seğirmesi ile Yaşamak

Blefarospazm ömür boyu sürebilecek bir hastalıktır. Belirtilerinizi nasıl hafifleteceğiniz konusunda doktorunuza danışın. Seğirmenim ne zaman gerçekleştiğini izlemek için bir günlük tutmayı düşünün. Parlak ışıklara maruz kalma, stres atma veya aşırı yorgun olduğunuzda bunun olduğunu fark edebilirsiniz. Tetikleyicilerinizi bilmek, belirtilerinizi önlemenize veya azaltmanıza yardımcı olabilir.

prof. doç. dr. admin hakkında 184 makale
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

İlk yorum yapan olun