Gece Terlemesi Neden Olur?

gece terlemesi nedir
gece terlemesi neden olur

Gece Terlemeleri Nedir?

“Gece terlemeleri” gece aşırı terleme için başka bir terimdir. Birçok insanın hayatının rahatsız edici bir parçasıdır. Gece terlemesi menopozun ortak bir semptomudur. Ayrıca, bazı tıbbi durumlar ve belirli ilaçlardan da kaynaklanabilir.

Gece terlemesinin nedeni nedir?

Birçok kadın menopoz sırasında sıcak basması ve gece terlemesi yaşarlar.

Gece terlemeleri diğer tıbbi durumlardan da kaynaklanabilir:

  • Tüberküloz veya HIV gibi enfeksiyonlar
  • Lösemi veya lenfoma gibi kanser
  • Konjestif kalp yetmezliği

Bazı durumlarda, aldığınız ilacın bir yan etkisi olarak gece terlemesi yaşayabilirsiniz. Bunlara antidepresanlar, hormon tedavileri ve diyabet ilaçları neden olabilir. Çok fazla kafein, alkol, tütün veya yasadışı uyuşturucuların tüketilmesi de gece terlemesine neden olabilir.

Ne zaman yardım yardım istenmeli?

Gece terlemeleri genellikle endişe kaynağı değildir. Fakat bazı durumlarda, tedavi gerektiren altta yatan bir tıbbi durumun işareti olabilirler.

Sık sık oluşan gece terlemelerini geliştirirseniz, uykunuzu bozarsa veya diğer belirtiler eşliğinde tıbbi yardım isteyebilirsiniz. Yüksek ateş, öksürük veya açıklanamayan kilo kaybı eşliğinde gece terlemeleri ciddi bir tıbbi durumun belirtisi olabilir.

Lenfoma veya HIV tanısı aldıysanız, gece terlemesi hastalığınızın ilerlediğinin bir göstergesi olabilir. Belirtilerinizi doktorunuzla tartışın.

gece terlemesi nedir

Gece terlemeleri nasıl tedavi edilir?

Gece terlemelerini tedavi etmek için, doktorunuz temel nedenini belirlemek için adımlar atacaktır. Önerilen tedavi planınız, teşhise göre değişir.

Menopoz sonucu gece terlemesi yaşarsanız, doktorunuz hormon tedavisini önerebilir. Bu tedavi, karşılaştığınız sıcak basmaların azaltılmasına yardımcı olur ve diğer belirtileri hafifletir. Doktorunuz gabapentin, klonidin veya venlafaksin gibi diğer ilaçları da reçete edebilir.

Altta yatan bir enfeksiyon gece terlemenizin nedeni ise, doktorunuz antibiyotik, antiviral ilaçlar veya tedaviye yardımcı olmak için diğer ilaçlar reçete edebilir.

Gece terlemeleri kansere bağlı ise, doktorunuz kemoterapi ilaçları, ameliyat veya diğer tedavilerin bir kombinasyonunu önerebilir.

Gece terlemeleri, aldığınız ilaçlarla bağlantılıysa, doktorunuz dozajınızı ayarlayabilir veya alternatif bir ilaç önerebilir.

Alkol tüketimi, kafein tüketimi veya yasadışı uyuşturucu kullanımı, gece terlemelerinin kökenindeyse, doktorunuz bu maddeleri sınırlamanıza veya önlemenize izin verebilir. Bazı durumlarda, bırakmalarına yardımcı olmak için ilaçlar reçete edebilir veya terapi önermiş olabilirler.

Doktorunuz uyku alışkanlıklarınızı ayarlamanızı da tavsiye edebilir. Yataktan battaniyeleri çıkarmak, hafif pijama giymek veya yatak odasında bir pencere açmak gece terlemelerini önlemenize ve hafifletmenize yardımcı olabilir. Klima kullanmaya veya uyku için daha serin bir yer bulmanıza yardımcı olabilir.

Gece terlemesi nasıl engellenir?

Gece terlemelerinin bazı nedenleri önlenebilir. Gece terlemeleri geçirme riskinizi azaltmak için:

  • Alkol ve kafein tüketiminizi sınırlandırın
  • Tütün ve yasa dışı uyuşturucuları kullanmaktan kaçının
  • Yatak odasını gün içinde olduğundan daha rahat ve daha serin bir sıcaklıkta tutun
  • Egzersiz yapmayın, baharatlı yiyecekler yiyin veya sıcak içecekleri yatmadan çok tüketin
  • Enfeksiyonunuz veya başka hastalıklarınız olduğundan şüpheleniyorsanız, derhal tıbbi yardım isteyin

Spesifik durumunuz, tedavi seçenekleriniz ve gece terlemelerini önleme stratejileriniz hakkında daha fazla bilgi için doktorunuza danışın.

prof. doç. dr. admin hakkında 184 makale
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

İlk yorum yapan olun