Gaz Neden Olur?

gaz neden olur

Sürekli Gaz Çıkarma

Genellikle osuruk atma, rüzgar geçirme veya gaz sahibi olma olarak bilinen gaz, anüs yoluyla sindirim sisteminden gaz salmak için kullanılan tıbbi bir terimdir. Gaz sindirim sisteminde toplandığında ortaya çıkar ve normal bir işlemdir.

Gaz iki ana yolla toplanır. Yemek yiyip içerken havayı yutmak, oksijen ve azotun sindirim sisteminde toplanmasına neden olabilir. İkincisi, gıdayı sindirirken, hidrojen, metan ve karbon dioksit gibi sindirim gazları toplar. Her iki yöntem de gaza neden olabilir.

Gaza Neden Olan Şey Nedir?

Hava Yutma

Normalde yeme ve içme sırasında havayı bütün gün boyunca yutmak doğaldır. Genellikle, az miktarda hava yutarsınız. Ama normalin üstünde daha hava yutarsanız aşırı derecede gaza maruz kalmış olabilirsiniz.

Normalden daha fazla hava yutabilecek nedenler arasında sakız, sigara, kalem üstü gibi nesneleri emmek, karbonatlı içki içmek ve çok hızlı yemek yeme sayılabilir.

Diyet Seçenekleri

Diyet tercihleriniz aşırı gaza neden olabilir. Gazı arttıran bazı gıdalar şunları içerir:

  • Fruktoz veya sorbitol bakımından yüksek meyve suları gibi
  • Fasulyeler
  • Lahana
  • Brokoli
  • Kuru üzüm
  • Mercimek
  • Kuru erik
  • Elmalar
  • Gıdalar

Bu gıdaların sindirimi uzun sürebilir, bu da gevşeklikle ilişkili hoş olmayan kokuyu beraberinde getirir. Ayrıca, vücudun tamamen ememediği bazı gıdalar tamamen sindirilmeden bağırsaklardan kolona geçer. Kolon çok miktarda bakteri barındırır, böylece gıdayı parçalayıp gazları serbest bırakırlar. Bu gazın birikmesi gaza neden olur.

Aşırı kan dolaşımı nedenleri ve komplikasyonları

Diyetiniz çok miktarda karbonhidrat veya şeker içermiyorsa ve aşırı hava yutmuyorsanız, aşırı kanınız tıbbi bir duruma bağlı olabilir.

Doktorunuz sizinle birlikte belirtilerinizi, sorun ne zaman başladığı ve görünür tetikler varsa tartışacaktır. Ayrıca fizik muayene yapacaktır.

Vücudunuzun bir enfeksiyonla savaşmadığından emin olmak, herhangi bir gıda intoleransını tespit etmek ve gazınıza neden olan başka bir tıbbi durum olmadığından emin olmak için kan testi gerekebilir.

Doktorunuz size bir gıda günlüğü tutma ve yeme alışkanlıklarınızı değiştirme gibi yukarıdaki adımları izlemenizi önerir. Sebebe bağlı olarak, bir diyetisyenden de faydalanabilirsiniz.

Buna ek olarak, belirli bir durum için ilaç alabilirsiniz. Doktorunuz altta yatan bir durumu tanımlamışsa, bunun için tedavi alacaksınız. Aşırı derecede irinliğiniz için kesin bir teşhis almak için daha ileri testlerden geçmeniz de gerekebilir.

Ümitsizliği Önleme

Uluslararası Fonksiyonel Gastrointestinal Hastalıklar Vakfı’na göre, gaza daha az maruz kalma olasılığı bulunan bazı gıdalar şunları içerir:

Et, kümes hayvanları, marul, kavun, domates, kabak, üzüm, çilek, kiraz, avokado, glisensiz ekmek ve pirinç ekmeği gibi zeytin karbohidratları gibi pirincin ve pirinç gibi tamamlayıcı meyveler.

Hepimizin bazı gıdalara farklı şekilde tepki gösterdiğine göre, bazen gıdalardan kaçınmak için diyet değişikliğine ihtiyaç vardır.

prof. doç. dr. admin hakkında 184 makale
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

İlk yorum yapan olun