Demir Eksikliği (Anemi) Nedir?
Demir eksikliği anemisi, vücudun her zamanki demir depolarının tükenmesi sonucunda oluşur. Kemik iliğinde kan dolaşımında oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerindeki demir içeren protein miktarı yeterli hemoglobin üretemez.
Demir eksikliği en sık görülen hastalıklardan, nadiren ciddidir ve çoğu durumda kolayca tedavi edilir. Hafif vakalarda belirtileri genelde çok az veya hiç görülmez ve çoğunlukla sadece bir doktor tam kan sayımı (CBC) aldığında ortaya çıkar. Daha şiddetli anemi ise giderek belirgin yorgunluk ve diğer belirtilere yol açar.
Demir Eksikliği Anemisini Neden Olur?
Demir eksikliğinin en yaygın nedeni kademeli ve uzun süreli kan kaybıdır. Bu nedenle adet gören kadınlar özellikle kansızlığa çok meillidir. Erkeklerde demir eksikliğinin en yaygın sebebi, peptik ülser, enflamatuar bağırsak hastalığı ve mide veya kolon kanseri gibi hastalıklardan kaynaklanan sindirim sistemindeki kan kaybıdır. Bazen hemoroid kanamalar da demir eksikliğine sebep olabilmektedir.
Nedenleri
Aspirin (kalp krizi önleme için) veya nonsteroid antiinflamatuvar ilaçları (ağrıyı hafifletmek için kullanılan ibuprofen ve naproksen gibi) uzun süre kullanmak karnın astarını tahriş edebilir ve kanamaya neden olabilir, bu da anemiye sebep olabilir.
*Hamilelik ve emzirme, demir eksikliği duyarlılığını arttırır. Yetersiz beslenmeye sahip çocuklar da risk altındadır.
Kronik hastalarda, teşhis testleri için sürekli kan alımları da demir eksikliği oluşturabilir
.
*Demirin zayıf emilmesi, midenin (gastrektomi) ameliyattan çıkarılması, kronik ishale neden olan bağırsak rahatsızlıklarından veya demir bağlayan kilin yenilenmesi (pika olarak bilinen olağandışı istemlerden kaynaklandığı gibi anormal gıda alışkanlıklarına) demir eksikliğine neden olabilir .
*Bağırsak bakterileri veya kancalı kurt gibi parazitler demir eksikliğine neden olabilir.
Demir Eksikliği (Anemi) Belirtileri
-Yorulma ve zayıflık
-Solgunluk (diş etlerinde, göz kapakları ve tırnak yataklarında özellikle fark edilebilir)
-Kalp çarpıntısı, hızlı kalp atışı veya nefes darlığı, özellikle de efor sonrası
-Sinirlilik
-İştah kaybı
-Baş dönmesi
-Soğuk eller, ayaklar ve düşük vücut ısısı
-Saç kaybı
-Baş ağrısı
-Depresyon
-İşe veya her zaman yapılan aktivitelere ilginin azalması
-Konsantrasyonun dağılması
-Kırılgan tırnaklar
-Siyah, katranlı (hatta kanlı) dışkılar (anemi gastrointestinal sistemde önemli miktarda kan kaybına bağlı olduğu zaman)
-Kil, kir veya buz gibi nesnelere olan olağandışı özlem (pika denir.)
Tedavi ve Önleme
*Sağlıklı ve dengeli yiyecekler ile beslenin.
*Gebe kadınlar doktorlarından demir takviyesi konusunda sık sık destek almalıdır.
Demir eksikliği belirtilerini kendinizde gözlemlemeniz durumunda doktorunuza danışın. Bazen demir eksikliği, peptik ülser veya kolon kanseri gibi daha ciddi rahatsızlıkların habercisi olabilmektedi. bir altta yatan bozukluğun bir göstergesidir. Bu olasılıkları belirlemek veya önlemek için belirli testlere ihtiyaç duyulabilir.
Gebe kadınlar demir eksikliği konusunda yardım için mutlaka doktorlarına başvurmaları gerekmektedir.
Hızlı kilo verme programlarına yazılan insanlar, besin ihtiyaç listelerini bir doktor veya nitelikli bir beslenme uzmanına hazırlatmalıdırlar.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.