Boğmaca, solunum sistemindeki ciddi bulaşıcı bir bakteri enfeksiyonudur. Semptomlar, her biri birkaç hafta süren üç farklı aşamada ortaya çıkar.
Hastalık herhangi bir kimseyi etkileyebilir, ancak ciddi öksürük, çocuklarda ve bebeklerdeki nefes almaya müdahale ettiğinden dolayı tehlikelidir. Pnömoni, nöbetler ve ensefalopati (beyni etkileyen bozukluk) bebeklerde ciddi komplikasyonlara neden olabilir.
Büyük çocuklar ve yetişkinlerde boğmacaya genellikle burun tıkanıklığı ve öksürük gibi hafif belirtilere neden olur. Boğmaca aşısının piyasaya sunulmasından bu yana hastalıkta keskin bir düşüş görülmüştür. Aşı belirsiz bir bağışıklık sağlamaz, ancak çocukları en çok risk altında olduğu yaşlar boyunca korur.
Boğmaca Nedenleri ve Risk Faktörleri
Boğmaca, Bordetella denilen bakterilerden (B. pertussis olarak da bilinir) kaynaklanır. Birkaç çeşit Bordetella bakteri tespit edilmiştir. Bazı türler insanlarda hastalıklara neden olur (örn., B. pertussis, B. parapertussis) ve diğerleri hayvanlara da etkide bulunur.
Bordetella pertussis bakterileri, bulaşıcı kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında havaya bulaşır. Bu nedenle baygın öksürük yayılır. Bakteriler inhale (solumak) edildiğinde, solunum yollarında (örn. Burun, ağız, boğazda) çoğalırlar, vücudun mikropları yok etmesini önleyen maddeler üretirler ve hava yollarının astarına zarar veren iltihaba neden olurlar.
Aşılanmamış olan çocuklar ve yetişkinler, bağışıklama serisini henüz tamamlamamış bebekler ve hastalığa karşı bağışıklığı azalmış yetişkinler ya da ergenler, boğmacanın gelişimi ve aynı zamanda hastalığın yayılımu için risk altındadır. Boğmaca hastalığının belirtileri gelişmeden başkalarına bulaşabilir.
Boğmacanın İşaret ve Belirtileri
Boğmaca belirtileri ve bulguları genellikle boğmaca bakterilerine maruz kaldıktan yaklaşık 7 ila 10 gün sonra gelişir, ancak maruz kaldıktan sonra en az 3 gün veya en fazla 21 gün sürebilir. Boğmaca’nın en yaygın semptomu kalıcı öksürüktür.
Erken boğmaca belirtileri genellikle soğuk algınlığından kaynaklanan belirtilere benzer ve aşağıdakileri içerir:
- Kuru öksürük
- Göz, burun ve boğazda tahriş
- Hafif ateş
- Hapşırma
- Burun akıntısı
1 veya 2 hafta sonra, boğmaca ile ilişkili öksürük genellikle şiddetini arttırarak kötüleşir ve kalın mukus üretmeye başlar. Öksürme (paroksism adı verilir) birkaç dakika sürebilir ve solunum problemleri ile sonuçlanabilir, karakteristik “boğmaca” sesi üreten bir nefes almaya neden olur. Bazı durumlarda kalıcı öksürük uykuyu bozabilir. Boğmaca ile ilgili kronik öksürük 4-8 hafta veya daha uzun sürebilir. Boğmacanın belirtileri hastanın yaşına bağlı olarak değişir.
Boğmaca Komplikasyonları
Boğmaca, bazıları ciddi olabilir ve hastaneye kaldırılmayı gerektiren çeşitli komplikasyonlara neden olabilir. Bir yaşın altındaki bebekler boğmaca komplikasyonları açısından en yüksek risk altındaki gruptur.
- Boğmaca komplikasyonları şunları içerir:
- Ağır öksürüğün neden olduğu kırık kan damarları (örneğin, gözlerin beyazlarında veya üst vücudun derisinde)
- Konvülsiyonlar veya nöbetler (istemsiz kas kontraksiyonları ve gevşeme)
- Solunum, yemek yeme ve içme güçlüğü
- Kulak enfeksiyonları
- Ensefalopati (beyinde etkili olan ciddi durum)
- Yorgunluk (kesilen uykunun neden olduğu)
- Kırık kaburga (şiddetli öksürüğün neden olduğu)
- Fıtık (öksürük esnasında süzmenin neden olduğu, örn., Kasık fıtısı)
- Pnömoni (akciğer enfeksiyonu)
- Kusma
- Kilo kaybı (öksürüğün yeme ile karışmasına neden olur
Boğmacayı Önleme
Aşılar yüzde yüz etkili olmasa da, boğmacanın önlenmesi için en etkili yoldur. Tüm çocuklar, ergen ve yetişkinler hastalığa karşı bağışıklık kazanmak için aşı olmalıdır. Yetişkinlerde ve ergenlerde aşılama özellikle bebek sahibi ve çok küçük çocuklu ailelerde önemlidir.
Boğmaca, tetanoz ve difteri gibi hastalıklara karşı koruma sağlayan boğmaca aşısı türleri arasında DPT aşısı, DTaP aşısı ve Tdap aşısı yer alır. Bu aşıların adlandırılmasında, büyük harfler tam mukavemetli aşı, küçük harfler daha küçük dozları veya “aşı artırıcı” işaretlerini gösterir.
Tüm aşılar bir miktar yan etki riski taşı. Bu yan etkiler genellikle hafiftir ve düşük dereceli ateş, sinirlilik (titreklik), kusma ve enjeksiyon yerindeki ağrı, kızarıklık ve şişme olarak sayılabilir. Ciddi reaksiyonlar nadirdir ve yüksek ateş, nöbetler ve şok (aşırı düşük kan basıncı) içerir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.