Suçiçeği nedir?
Su çiçeği, bir grup herpes virüsünün neden olduğu çok bulaşıcı bir hastalıktır. Farklı bir döküntü ve hafif grip benzeri semptomlara neden olur.
Çoğu çocuk gençken suçiçeği geçirir ve genellikle hafif bir hastalıktır. Bebeğiniz virüsü yakaladıktan sonra, belirtilerin görülmesi 10 gün ile 21 gün arasında sürebilir. Bebeğinizde döküntüler ve lekeler oluşur ve yaklaşık iki gün sonra hastalık bulaşıcı olur. Bu genellikle yaklaşık beş gün sürer.
Bebeğiniz, suçiçeğini başkalarına bulaştırabilir. Genelde hasta olmuş bir kişi ile hapşırma veya yakın temas içinde olmak hastalığın size bulaşmasına neden olabilir.
Suçiçeği Belirtileri
Suçiçeği genellikle hafif grip benzeri semptomlarla başlar. Zona adlı virüs neden olur. Ateş, baş ağrısı, mide bulantısı ve ağrıları ile iştahsızlık gibi belirtiler görülebilir. Birkaç gün sonra, suçiçeği döküntüsü ortaya çıkar. Birkaç saat içinde tepede küçük kabarcıklar oluşturan küçük kırmızı noktalar olarak başlar. İlk önce genellikle bebeğinizin yüzünde fark edersiniz. Noktalar göğsüne ve karnına, ardından da vücudunun diğer kısımlarına, görünecek şekilde yayılır. Noktalar kafa derisinde, ağız ve boğazda ve cinsel organlarının çevresinde çok fazla görülür ve ağrıya sebep olabilir.
Su çiçeği olduğunu düşünüyorsanız bebeğinizi doktora götürün. Doktorunuz, bebeğinizin lekelerini ve kabarcıklarını kontrol ederek su çiçeği teşhis edebilir.
Bebeğiniz dört haftadan azsa, su çiçeği olan herhangi biriyle temas kurmuşsa veya belirtileri gösteriyorsa doktora götürün. Suçiçeği çok küçük bebeklerde daha tehlikeli olabilir ve komplikasyonlara neden olabilir.
Su çiçeği hastalığı bir virüsdür, bu yüzden antibiyotiklere cevap vermeyecektir. Kendi başına gidecektir, ancak bebeğinizin semptomlarını evde bazı tedavilerle gidermeye yardımcı olabilirsiniz.
Doktorunuzun önereceği ilaçları verebilirsiniz.
Doktorlar bebeğinizin riskini artırabileceği için bebeğin ibuprofenini önerme konusunda daha tedbirlidir ya da enfeksiyonlarını daha da kötüleştirmektedir. Bunun gibi enfeksiyonlar nadirdir, ancak ciddi hastalığa yol açabilirler.
Ayrıca şunları da yapabilirsiniz:
Susuz kalmasını önlemek için bebeğinize bol miktarda sıvı verin. Ona ekstra meme veya şişe beslemesi teklif edin. Mama ile besleniyorsa veya katıları varsa, o da su alabilir. Bebeğinizin kaşıntılı lekelerini yatıştırmak için, kalamin losyonunu kullanabilirsiniz. Bebeğiniz bir yaşın üzerindeyse ve kaşıntı geceleri çok rahatsızlık veriyorsa, doktorunuz ilaç reçete edebilir. Bunlarayrıca bebeğinizin daha kolay uyuyabilmesine yardımcı olacak etkiye sahiptir. Vücudunu çizme ihtimaline karşı bebeğinizin tırnaklarını kısa tutun. Bu lekelerin enfekte olmasını önler ve yara izi kalma olasılığını azaltır. Cildini serin tutmak ve kaşıntıyı azaltmak için bebeğinizi gevşek, rahat kıyafetler giydirin.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.