Bebeğimin kabız olup olmadığını nasıl anlarım?
İlk önce, bebeğiniZ için normal olanı düşünün. Her beslenmeden sonra çeşitli bağırsak hareketlerine sahip olabilir. Bebeğinizin bireysel örüntüsü ne yediğine ve içtiğine, ne kadar aktif olduğuna ve ne kadar çabuk yiyecekleri sindirdiğine bağlıdır.
Birkaç olası nedeni vardır:
Katı gıda: Bebeğiniz katı yiyecekler tüketmesi sonucunda kabız olabilir. Bunun nedeni genellikle dehidrasyondur (sıvı kaybı).
Mama: Emzirilen bebekler nadiren kabız olurlar. Anne sütü mükemmel bir yağ ve protein dengesine sahiptir, bu yüzden bebeğiniz birkaç günlüğüne sahip olmasa bile neredeyse her zaman yumuşak olan dışkılar üretir.
Eğer bebeğiniz mama tüketme evresindeyse, tükettiği mama onu kabızlaştırıyor olabilir. Böyle durumlarda, doktorunuza danışarak mama markasının değişimini talep edebilirsiniz.
Dehidrasyon: Eğer bebeğiniz susarsa, sistemi diğer yiyecek ve içeceklerden daha fazla sıvı emer ve bu durum da bebeğinizin kabız olmasında etken ROK oynar.
Hastalık: Nadir görülmekle birlikte, hipotiroidizm, botulizm ve belirli gıda alerjileri ve metabolik bozukluklar gibi altta yatan bir hastalık da kabızlığa yol açabilir. Nadiren kabızlığa Hirschsprung hastalığı neden olur; bu, bir bebeğin bağırsaklarının düzgün çalışmasını engelleyen bir doğum kusurundan kaynaklanan bir durumdur.
Bebeğimin kabızlığını nasıl tedavi edebilirim?
Denemek için bazı şeyler:
Biraz egzersiz yapmasına yardım edin. Bebeğiniz yürüyebiliyorsa, birkaç tur yapması için onu teşvik edin. Henüz emekliyorsa, bacaklarını pompalamayı deneyin. Sırt üstü uzanırken, bacaklarını hafifçe hareket ettirerek, bir bisiklet pedalı çeviriyormuş gibi hareket ettirerek bebeğinizin karnına masaj yapın. Parmak uçlarınızın seviyesinin altında üç parmak genişliğini ölçün. Sertlik veya kütle hissedene kadar basın. Birkaç dakika boyunca nazik ancak sabit basıncj koruyun. Bebeğinizi mama ile besliyorsanız, doktorunuza farklı bir markaya geçiş yapmalarını isteyin. Normalde, bebeğinize meyve suyu içirmek gerekli değildir ancak kabızlığı hafifletmeye yardımcı olmak için biraz içirilmesinde sorun yoktur.
Ne zaman doktora başvurmalıyım?
Bebeğiniz yemek yemiyorsa, kilo veriyorsa veya dışkısında kan varsa doktoru arayın. Eğer 4 aylıktan küçükse, çok sert dışkıları varsa veya genellikle 24 saat içinde tuvalete çıkmazsa doktorunu arayın. Bebeğinize önce doktoruna danışmadan müshil veya fitil kesinlikle vermeyin!
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.