Bebeklerde Böcek Isırması Tedavisi

bebeklerde Böcek Isırması neden olur

Bebeğim ısırıldı ya da bir çeşit böcek tarafından sokuldu. Endişelenmeli miyim?
Böcek ısırıkları ve sokmaları genellikle endişelenecek bir şey değildir. Ama bir sokma bebeğinize korku verebilir, bu yüzden onu tedavi etmenin yanı sıra ona güvence ve rahatlık verilmeli.

Arı, yaban arısı veya eşek arısı vb. canlılar, bebeğiniz için acı verici ve kaşıntılı bir hisse sebep olur. Acı çevresindeki alan hızla şişer ve kırmızı, kabarık bir işaret oluşur. Bu işaret birkaç gün sürebilir.

Bir sivrisinek, tatarcık veya pire tarafından yapılan bir ısırık, böceğin bebeğinizi ısırmasından kısa bir süre sonra oluşacak küçük, kaşıntılı bir kırmızı yumruya neden olur. Topak daha sonra sıvı dolu bir kabarcık ile şişebilir. Genellikle birkaç saat ya da bir gün sonra ortadan kalkar.

Nasıl bir böcek sokması ya da ısırığını tedavi edebilirim?
Bir arı sokmasında bebeğinizin cildinde arının iğnesini görebiliyorsanız çekip çıkarmaya çalışın. Kredi kartıyla veya tırnağınızın keskin kenarıyla kazın veya itin. Parmaklarınızın ya da cımbızlarınızla tutmayın, zira daha çok zehiri bebeğinize sıkıştırabilirsiniz. Bölgeyi sabun ve su ile iyice yıkayınız.

Daha sonrasında ise bebeğinizin sokmasını veya ısırmasını şu şekilde tedavi edebilirsiniz:

Soğuk veya nemli bir pazen gibi bir buz paketi veya soğuk kompres uygulayarak herhangi bir şişlik ve kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olabilirsiniz.

Bebeğinizin, ısırılması veya sokulması sırasında oluşan kabarcık veya benzeri noktaları kazımasına veya kaşımasına izin vermeyin ve önlem için bebeğinizin tırnağını kısa tutun. Kazıma cildine zarar verebilir ve impetigo(İltihaplı isilik) gibi bir enfeksiyona yol açabilir. Bebeğiniz çok kaşıntılı veya ağrılı bir ısırma veya acıya sahipse, onu doktora götürün.

Çocuğumun teninde bir kene olduğunu düşünüyorum. Bunu nasıl kaldırabilirim?
Bir kene, kanatsız küçük, yuvarlak bir böcektir. Keneler genellikle kendi kanlarını beslemek için hayvanlara bağlanır. Bazen insanlar üzerinde yaşarlar. Çocuğunuzda bir kene varsa, ilk başta çok küçük olduğu için fark etmek zor olabilir. Beslendiği yer 1 cm uzunluğa kadar şişebilir ve görülmesi daha kolay hale gelebilir.

Bebeğinizde bir kene fark ederseniz, mümkün olan en kısa sürede doktora götürmeye çalışın. Kene çıkarma konusunda bilginiz yoksa dokunmayın.

Peki kene nasıl çıkarılır?
Kene sıvılarıyla teması önlemek için ellerinizi bir mendille veya eldivenle koruyun ve çıkarmak için ince uçlu cımbız kullanın.

Bebeğinizin cildindeki bir keneyi almak için kene cımbızları (İnternette ve eczanelerde satılıyor.) kullanın. Kene tüm kısımları alınana kadar düz bir şekilde yukarı doğru çekin. Kene kopabilir ve parçaları içerde kalabileceğinden, onu çıkarırken keneyi bükmeyin. Keneyi çıkardıktan sonra ellerinizi sabun ve su ile yıkayınız. Kene ısırmasını antiseptik, sabun ve su ile temizleyiniz, bunların haricinde başka bir şey kullanmayın. Keneyi çıkardıktan sonra çocuğunuzu en yakın sağlık kuruluşuna götürüp muayene ettirin, çünkü bazı keneler tehlikeli hastalıklar taşırlar ve bunu çocuğunuzu bulaştırabilirler.

Isırık üç hafta içinde genelde iyileşir. Kene ısırığının iyileştiği süreçte bebeğinize ekstra özen gösterin. Bazen kene ısırıkları Lyme Hastalığı, ciddi bir bakteriyel enfeksiyonlara neden olur. Bebeğiniz ateşli hale gelirse veya kene ısırığının etrafında bir kızarıklık ya da halka oluşur ve yayılmaya başlarsa, bebeğinizi doktora götürün. Lyme Hastalığı tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlara neden olabilir.

Bebeğimin ısırığının ya da sokmasının enfekte olup olmadığını nasıl anlarım?
Bir ısırık etrafında büyüyen bir kızarıklık bölgesi olup olmadığını kontrol edin. Sert bir yumru arayın. Enfekte bir ısırık veya sokma bebeğinizde ateşe de neden olabilir. Şişme, yaralar ve kırmızı çizgiler de enfeksiyon belirtileridir.

Bebeğinizin bir enfeksiyonu olduğunu düşünüyorsanız, onu doktora götürün. Bebeğiniz için antibiyotik reçete edebilir.

Bebeğimin alerjik reaksiyonu varsa ne yapmalıyım?
Bebeğiniz böcek ısırıklarına veya sokmalarına karşı çok hassas veya alerjisi varsa, ciddi bir alerjik reaksiyona girebilir. Bu duruma anafilaksi denir.

Anafilaksi hayatı tehdit edici olabilir. Bu belirtilerden herhangi biri varsa, ambulansı arayın ya da ivedi bir şekilde hastaneye götürün.

Yurtdışına tatile gidiyoruz. Böceklerle ilgili kaygı duymalı mıyım?
Bazı ülkelerde sivrisinekler, sinekler, pire ve diğer böcekler, sıtma ve sarı humma gibi ciddi hastalıklar taşırlar.

Yurtdışında seyahatinizden yaklaşık üç ay önce, doktorunuza veya aşı yapma konusunda neye ihtiyacınız olacağını hemşirenize sorun.

Bebekler ve çocuklar için uygun bir böcek kovucu sprey, krem veya silme paketi kullanın. Antihistamin tabletleri ve kremleri de getirebilirsiniz. Bebeğiniz için hangi ilaçların güvenli olduğuna dair doktorunuza danışınız.

Bebeğimin ısırılmasını veya sokulmasını engelleyebilir miyim?
Böceklerin en aktif olduğu zaman ilkbahar ve yaz aylarıdır. Bebeğinizi böceklerden korumak için atabileceğiniz bazı adımlar var:
Göletler veya göllerin yakınında ya da yaz akşamlarında açık havada yaşıyorsanız, bebeğinizin cildine böcek kovucu uygulayın. Ayrıca bebeğinizin kollarını ve bacaklarını örtün ve eğer yürüyorsa, ayakkabı giydiğinden emin olun. Yaban arıları ve arıların bulunduğu bölgelerden uzak durun. Dışarıda yemek yiyorsanız, yiyecek ve içecekleri kapalı tutmaya çalışın. Bir köpeğiniz veya kediniz varsa, pire ve kene için düzenli olarak tedavi edin.

prof. doç. dr. admin hakkında 184 makale
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

İlk yorum yapan olun