Bayılma Neden Olur?

bayılma neden olur

Bayılma veya senkop, genellikle beynin oksijen eksikliği nedeniyle ani ve geçici bilinç kaybına işaret eder.

Beyindeki oksijen yoksunluğu, hipotansiyon veya düşük kan basıncı da dahil birçok olası nedene sahiptir.

Bazen bir bölümü genellikle tıbbi önem taşımaz, ancak bazen ciddi bir hastalık veya bozukluk sonucu ortaya çıkar. Her baygınlık vakası nedeni bilinene ve belirtiler tedavi edilene kadar tıbbi acil olarak tedavi edilmelidir. Belirtiler düşme, bulanık görme ve konfüzyon içerebilir. Olası nedenler dehidrasyon, düşük kan basınç, alkol kullanımı ve şeker hastalığı. Tedavi altta yatan durumun sebebine bağlı.

Devam eden bayılma bölümleri olan herkes doktora görünmelidir.

Nedenler

Bayılma, yeterli kan ve oksijen beyne ulaşamadığında olur.

Bayılma, genellikle hipoksiden ( beden dokularında oksijen oranının azalması) veya beynin oksijen eksikliğinden kaynaklanır.

Akciğer sorunları, kan dolaşımı veya karbon monoksit zehirlenmesi neden olur.

Bayılma, bir kişinin hayatta kalmasına yardımcı olan bir mekanizmadır.

Beyin kanları ve oksijen seviyeleri belirgin bir şekilde düşerse beyin vücudun hayati olmayan tüm bölümlerini derhal kapatır, böylece kaynaklar öncelikle hayati organlara odaklanabilir.

Beyin daha düşük oksijen düzeyleri tespit ettiğinde, vücut seviyeleri tekrar yükseltmek için daha hızlı nefes almaya ya da aşırı oksijen alımına başlayacaktır.

Beynin içine daha fazla oksijen almak için kalp hızı da artacaktır. Kalp atış hızındaki bu yükselme vücudun diğer bölgelerinde hipotansiyona veya kan basıncında düşüşe neden olur. Beyin vücudun diğer kısımlarının pahasına fazladan kan alır.

Hipotansiyon ile birlikte hiperventilasyon, kısa süreli bilinç kaybı, kas zayıflaması ve bayılma ile sonuçlanabilir.

Bayılma işareti ani bir bilinç kaybıdır.

Tedavi

Altta yatan bir sağlık durumu varsa, tedavi edilmesi gerekecektir. Tedavi gelecek bayılma olaylarını önlemeye yardımcı olacaktır.

Çoğu kez daha fazla tedavi gerekmez. Daha fazla etkiden kaçınmak için kişi uzun süre dehidrasyon, sıcak ve havasız yerlerde olma gibi tetikleyicileri önlemelidir.

Enjeksiyon veya kan görme bir insanı soluk hissettirirse, önceden doktora veya hemşireye bu durumu aktarmalıdır. Sağlık uzmanı daha sonra herhangi bir işlem başlamadan önce hastanın yatmakta olduğu gibi güvenli bir konumda olmasını sağlayabilir.

Beta blokerler esas olarak yüksek kan basıncını tedavi etmek için kullanılır, ancak nörokardiyojenik bayılmanın bir kişinin yaşam kalitesini etkilemesi durumunda yardımcı olabilirler.

Beta blokerlerin yan etkileri, yorgunluk, soğuk eller ve ayak, yavaş kalp atışı ve nabız, bulantı ve diyare içerir.

Kendinizi bayılacak gibi hissediyorsanız şu aşamaları izlemelisiniz:
Oturacak veya yere uzanacak bir yer bulmalısınız. Otururken başınızı dizlerinizin arasına koymalısınız. Baygınlık geçip kalktığınızda ise, yavaş yavaş kalkın.

Bayılan birine müdahale:

Hastayı sırtüstü yatırın ve nefes alırlarken, bacaklarını kalpten yaklaşık 30 cm yukarıya kaldırarak kan akışının ve oksijenin beyne geri gitmesini sağlayın. Hastanın başını yana yatırarak dilini yutmasını engellemelisiniz. Tüm kemerleri, bağları, yakaları ve kısıtlayıcı giysileri gevşetmeye çalışın. Hastanın kendine gelmesi durumunda çok hızlı kalkmalarına izin vermeyin. Hasta bir dakikadan uzun bir süre bilinçsiz kalırsa, kurtarma pozisyonuna hazır hale getirin ve acil servisi arayarak acil müdahale ekiplerini talep edin.

Kişi nefes almıyorsa:

Solunum, öksürme ya da hareket kontrolü yapın hava yolunun temiz olduğundan emin olun. Solunum ve dolaşım belirtisi yoksa kardiyopulmoner resüsitasyona (CPR) (CPR: bir bireye uygulanacak olan yeniden canlandırma işlemleridir. CPR’ın 3 temel amacı vardır; havayolu açıklığını, solunumu ve dolaşımı yeniden başlatmak ve devamlılığını sağlamaktır.) başlayın. Yardım geldiğinde ya da hasta kendine nefes almaya başlayıncaya kadar CPR’ye devam edin. Bireyin yaralandığı veya düştükten sonra kanaması varsa, kanamanın kontrol altına alınması için doğrudan baskı uygulayın.

prof. doç. dr. admin hakkında 184 makale
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

İlk yorum yapan olun