Aseton zehirlenmesi nedir?
Aseton zehirlenmesi, vücudunuzda daha fazla aseton bulunduğunda karaciğeriniz bozulabileceğinden oluşur.
Aseton, oje çıkarıcı gibi kokan berrak bir sıvıdır. Havaya maruz kaldığında, hızla buharlaşır ve oldukça yanıcı kalır. Asetonun açık alev çevresinde kullanılması tehlikelidir. Yaygın olarak kullanılan yüzlerce ev eşyası, mobilya cilası, sürtünme alkolü ve oje gibi eşyalar aseton içerir.
Aseton zehirlenmesinin nedenleri
Her gün, vücudunuz yağları keton adı verilen organik moleküllere ayırır. Aseton, üç tip keton cildinden biridir. Karaciğeriniz keton yapar ve vücudunuz bunları yakıt için kullanabilir. Bununla birlikte, vücutta ketonların birikmesi tehlikeli olabilir. Aseton zehirlenmesi anormal derecede yüksek miktarda keton olduğunda ortaya çıkabilir. Bu ketoasidoz olarak bilinen bir durumdur.
Tip 1 veya tip 2 diyabetiniz varsa, glikoz seviyenizi düzgün bir şekilde yönetmiyorsanız ketoasidoz geçirebilirsiniz.
Uzun süreli açlık da ketoasidozise yol açabilir. Bu durumda, vücudunuz karbonhidrat depolarınızı tüketir ve depolanmış yağları ketonlara ayırmaya başlar. Kan keton seviyeleri hızla birikebilir ve tehlikeli derecede büyür.
Aseton zehirlenmesinin belirtileri nelerdir?
Aseton zehirlenmesi nadirdir. Vücudunuz doğal olarak büyük miktarlarda asetonu parçalayabilir. Aşırı maruziyetin oluşması için, kısa bir süre içinde çok büyük miktarlarda üretmeniz, nefes almanız veya yutmanız gerekir. Hafif aseton zehirlenmesi belirtileri şunlardır:
- Ağızda tatlı tadı
- Baş ağrısı
- Konuşmakta güçlük çekme veya uyuşukluk
Aseton zehirlenmesi nasıl teşhis edilir?
Aseton zehirlenmesi tanıda yardımcı olağandışı bir belirtiye sahiptir: Kanınızdaki ketonlar nefesinizin meyveli bir kokuya sahip olmasına neden olur. Vücutta doğal olarak bulunan miktardan dolayı asetonu test etmek zordur. Doktorunuz sizi teşhis etmek için yüksek seviyelerde aseton, ketonlar ve fiziksel belirtiler arayacaktır.
Doktorunuz ketonların varlığını araştırmak için idrar testi kullanabilir. Normal şartlar altında, idrarınızda hiçbir keton yoktur. Doktorunuz ayrıca, kandaki keton seviyenizi kontrol etmek ve bazı toksik kimyasalların varlığını belirlemek için toksikoloji taraması yapmak için size bir kan testi de verebilir. Kan testi, kanınızın asitsiz olduğunu da belirleyebilir.
Aseton zehirlenmesi için tedavi nedir?
Aseton zehirlenmesi için “tedavi” yoktur. Ancak vücudunuz ketonları sisteminizden temizlerken doktorlar destekleyici bakım sağlayabilirler. Vücudunuzun doğal tepkisi, kanda biriken asitlerden kurtulmak için solunum hızını arttırmaktır. Nefes almanıza yardımcı olmak için doktorunuz hava yolunuza (entübasyon) bir tüp yerleştirebilir. Kritik olarak hastalanıyorsanız, organlarınıza yeterli oksijen beslemesi sağlamak için kan basıncı desteğine de ihtiyacınız olabilir.
Çok miktarda aseton içmişseniz kusmaya çalışmamalısınız. Aseton, ağzınızdaki cildinize ve yemek borunuzun iç yüzeyine zararlıdır. Doktorunuz midenizi, boğazınıza ve karnınıza bir tüp koyarak pompalayabilir. Daha sonra küçük miktarlarda su veya salinleri midenize pompalar ve daha fazla aseton kalmayıncaya kadar emer. Ancak, aseton çok hızlı emildiği için, bu yöntem sadece yemin ilk saatinde etkilidir.
Mide pompalanması, kazara aspirasyon pnömonisi riskini artırır; bu durum, suyun yanlışlıkla mide yerine akciğerlere pompalandığı bir durumdur. Bir kişi akciğerlerini dolduran sıvıdan boğulabilir.
Aseton zehirlenmesini nasıl önleyebilirim?
Diyabet gibi bir metabolizma bozukluğunuz varsa, doktorunuzun diyet, ilaç ve yaşam tarzı ile ilgili talimatlarını uyguladığınızdan emin olun. Semptomlarınızda değişiklikler fark ederseniz, tedavi rejiminizdeki ayarlamaları tartışmak için doktorunuza başvurun. Bu, iç aseton kaynaklarını kontrol altında tutacaktır.
Bazik önlemler alarak aseton maruziyetini önleyebilirsiniz:
Asetonlu ürünler kullanırken alanları iyi havalandırın. Asetonlu ürünler kullanıyorsanız ve havalandırmanın zayıf olduğu durumlarda bir yüz maskesi takın. Gözlerinizi asetondan korumak için koruyucu gözlük kullanın. Çocukları her zaman sıvı içeren aseton içeren şişelerden uzak tutun. Asetonlu ürünler alev veya ısıtıcılardan uzak bir yere saklayın. Çok yanıcıdır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.