Üreme zamanındaki bütün sağlıklı ve doğurgan kadınlar düzenli olarak adet görmektedir. Adet döngüsü, genellikle 28 günde bir yaşanmaktadır. Ancak bazı durumlarda bu süreç, 21 ve 35 gün arasında da meydana gelebilir. Belirtilen günlerden daha az veya sık adet görmek normal kabul edilmemektedir.
Adet kanaması neden olur?
Adet dönemlerin
Regl kanamasının ilk günü, regl döngüsünün başlangıcının ilk günü olarak kabul edilir. Bu süreçte beyinde mevcut olan hipotalamus adı verilen bölgeden salgılanan GnRH hormonfolikül uyarıcıyı destekleyerek salgılanmayı başlatır. FSH hormonu etkisi ile yumurtalıklardan birinde folikül adı verilen bir kese meydana gelir. Bu kesenin içerisinde yumurta hücresi yer alır. Olgunlaşma süreci tamamlandığında ise bu kesecikten yumurta salınımı gerçekleşir. Aynı zaman östrojen hormonunun etkisi ile rahim iç tabakası da gelişmeye devam eder. Bu sayede olası bir döllenmede embriyonun yerleşeceği rahim hazırlanmış olur. Eğer gebelik gerçekleşmez ise, rahim iç tabakası regl döneminle kanla beraber vücuttan atılmaktadır. Kısaca, yumurtlama ve regl görme beyin tarafından yönetilmektedir. Bu sebeple de stres gibi dış faktörler sebebiyle regl dönemi gecikebilmektedir.
Adet kanaması neden her ay olur?
Yumurtlama oluştuktan sonra yumurtalıkta sarı cisim adı verilen bir madde meydana gelir. Sarı cismin ömrü ise yaklaşık olarak 14 gündür. Sarı cisim 14 günün sonuna geldikçe salgıladığı progesteron hormonunda azalma meydana gelir. Kanda yer alan progesteron hormonu belli bir seviyenin altına düştüğü zaman rahim iç tabakası desteğini yitirir. Bu sebeple de kanama oluşur ve rahim iç tabakası vücuttan atılarak yeni regl döngüsüne hazırlanmaya başlar.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.