Adenoidit Nedir ve Neden Olur?

Adenoidit nedir

Adenoidit Nedir?

Adenoidit, enfeksiyondan kaynaklanan adenoidlerin iltihaplanmasıdır. Adenoidler, vücudun enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olan lenfatik doku kitleleridir. Adenoidler, burnun hemen arkasında, farinks de denilen boğazda bulunur. Bademciklerle birlikte adenoidler, bakteri ve virüslere karşı ilk savunma hattıdır.

Lenf sistemi sizi enfeksiyondan korumanıza yardımcı olmak için çeşitli roller üstlenir. Adenoidler lenfatik sistemin bir parçasıdır. Adenoidler sağlığınızı tehdit eden olası enfeksiyonları yok etmeye yardımcı olan beyaz kan hücrelerini ve antikorları saklar. Adenoidler iltihaplı hale gelirse, işlevlerini düzgün bir şekilde yerine getiremezler.

Adenoidit belirtileri nelerdir?

Adenoidit, adenoidlerin şişmesi veya genişlemesi olarak başlayabilir. Şişme, solunum yollarınızı tıkayabilir veya sınırlayabilir. Ayrıca burnunuzdan nefes almayı zorlaştırabilir.

Adenoidite neden olur?

Adenoidite, Streptococcus bakterisi ile enfeksiyon gibi bir bakteriyel enfeksiyondan kaynaklanabilir. Epstein-Barr virüsü, adenovirüs ve rinovirüs de dahil olmak üzere bir dizi virüs neden olabilir.

Adenoidit için Kimler Risk Altındadır?

Bazı risk faktörleri sizi adenoidal dokuların enfeksiyonlarına duyarlı hale getirebilir.

Çocuklar adenoidite daha duyarlıdır. Bunun nedeni, adenoidlerin çocukluk döneminde giderek küçüldüğü. Geç ergenlik yıllarına ulaştığınız zaman, adenoidleriniz genellikle yok olur.

Adenoiditin Komplikasyonları Nelerdir?

Adenoiditten ötürü çok sayıda komplikasyon yaşayabilirsiniz. Bu komplikasyonlar, baş ve boynun diğer bölgelerine yayılan adenoidal dokularda kronik veya ciddi inflamasyona neden olabilir.

Kulak enfeksiyonları

Orta kulak enfeksiyonları yaşayabilirsiniz. Adenoidlerin, sıvının kulaktan akmasını sağlayan tüpler olan Östaki tüplerinin yanında yer alır. Adenoiditiniz daha şiddetli hale geldikçe, iltihaplanma orta kulağa giden tüplerin açılmasını engelleyebilir. Bu, işitme güçlüğünün yanı sıra enfeksiyona da yol açabilir.

Tutkal kulak

Bu, mukus kurulduğunda ve orta kulağı tıkandığında ortaya çıkabilir. Genellikle Östaki tüplerinin bir tıkanıklığı olarak başlar. İşitme duyunuzu etkileyebilir.

Sinüs Problemleri (Sinüzit)

Sinüs boşluklarınız sıvı ile dolup enfekte olabilir. Sinüsler, gözleriniz ve burnunuzdaki yüz kemikleri içindeki içi boş alanlar olup, bunlar arasında hava cepleri bulunur.

Göğüs enfeksiyonları

Adenoidleriniz bir virüs veya bakteri ile ciddi şekilde enfekte olursa, pnömoni veya bronşit gibi bir göğüs enfeksiyonu yaşayabilirsiniz. Enfeksiyon akciğerlere, bronşiyollere ve solunum sistemindeki diğer yapılara yayılabilir.

Adenoidit Tedavisi

Bir bakteri adenoidite neden olursa, doktorunuz antibiyotik reçete edebilir. Antibiyotiklerin kullanımı sıklıkla iltihaplı adenoidal dokunun tedavisinde başarılıdır. Virüs adenoiditinize neden olursa, doktorunuz sizi virüse özgü bir tedavi planına sokacaktır.

Adenoidleri çıkarmak için ameliyat da bir seçenek olabilir. Buna adenoidektomi denir. Adenoidleri çıkarmak için ameliyat kullanılır.

prof. doç. dr. admin hakkında 184 makale
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

İlk yorum yapan olun